Program stranke Pametno predstavljen u Splitu: Razmišljamo dugoročno, a ne populistički

Foto: Index

STRANKA Pametno predstavila je večeras svoj program u Splitu. Što kazati? To je toliko daleko od svih uobičajenih političkih skupova. Nema zastava, nema bukačke atmosfere, pljuvanja po političkim protivnicima i svega onoga što inače krasi politički folklor u Hrvata. Pitanje je samo, hoće li to biti ipak malo prenapredan koncept za hrvatskog birača na isteku 2015. godine.

Nije to iznenađenje za poznavatelje rada Marijane Puljak i njezine ekipe koju čine ljudi, mahom profesori splitskih fakulteta, dokazani u struci i nauci. Pametno ne gleda tek što bi napravili da dobiju mandat, već zamišljaju i daju smjernice kakva bi Hrvatska trebala biti 2031. godine. Ono što je najvažnije. Njihov program, već ocijenjen najboljim od svega ponuđenog, temelji se na dokazima, a ne željama. Pametno razmišlja dugoročno, a ne populistički.

Totalno drukčiji od drugih: Fakultetsko predavanje, a ne politički skup

Puljak je izložila program u amfiteatru Doma mladih u Splitu. Atmosfera je bila pa gotovo komorna. Kao predavanje na fakultetu. Nešto što je dobro poznato izlagačima, Ivici Puljku, poznatom hrvatskom znanstveniku koji je tragao za Božjom česticom i Ranku Goiću sa FESB-a.

Puljak je izložio čitav niz opsežnih reformi u raznim segmentima društva, dok se Goić skoncentrirao na školstvo i energetiku. Pametno je u svom programu zahvatilo 18 područja, na čemu je radilo čak 40 vrhunskih stručnjaka.

"Ovaj program je specifičan po referencama", istakao je Puljak. Pametno se zalaže da se politika i struka odvoje, političari bi nadzirali, a struka upravljala.

"Neće biti lako i jednostavno. Svjesni smo da su reforme teške i zahtijevaju političku mudrost", zaključio je Puljak.

Pametno bi napravilo reforme pravosuđa, javne uprave i lokalne samouprave. Marijana Puljak je istakla da hrvatski sudovi godišnje zaprime po milijun predmeta, od čega se uspije riješiti otprilike pola. Kada bi se njih pustilo da ustroje pravosuđe, svi zaostaci bi se riješili u pet godina. Koristile bi se napredne tehnologije, bolja i modernija organizacija rada, a dužna pažnja posvetila bi se mobilnosti sudaca i državnih odvjetnika.

Pametno želi promovirati i nagrađivati rad, struku odvojiti od politike, tri puta smanjiti broj jedinica i političara u lokalnoj samoupravi

Pametno se zalaže za promoviranje i nagrađivanje rada, poticanje otvaranja novih radnih mjesta, stvaranje uvjeta za rast poduzeća, smanjivanje parafiskalnih nameta.

Javni sektor bi se unaprijedio odvajanjem infrastrukture od usluga, profesionalnim menadžmentom te privatiziranjem određenih društava.

Pametno bi smanjilo broj političara u lokalnoj upravi za tri puta. Sve bi se svelo u razumne mjere. Pet regija i do 150 gradova i općina. Plus decentralizacija.

Do kraja tjedna znat će se hoće li Pametno s Mostom na izbore

Obavezno školovanje bi trajalo 10 godina, sve škole radile bi u jednoj smjeni, a učiteljima bi bio vraćen izgubljeni ugled. Goić je istaknuo potrebu sistemskog razvijanja visoke tehnologije kroz pametne specijalizacije, otvaranja tržišta električne energije i plina te poticanja visokoučinkovite kogeneracijske tehnologije korištenjem domaćih energenata, kao što su biomasa i bioplin.

Potpredsjednica stranke Kristina Vidan govorila je o zdravstvu i socijali. Izdaci za zdravstvo ostali bi na sadašnjoj razini te bi se povećavali poboljšanjem ekonomskih prilika. Ojačala bi se preventivna zdravstvena zaštita, pacijentima omogućilo liječenje i u privatnim klinikama.

Povećanje broja zaposlenih postavljen je kao najvažniji cilj, a Pametno se zalaže i za pametnu imigracijsku politiku za ublažavanje negativnih demografskih trendova. Zadržao bi se mješoviti mirovinski sustav, a radnici bi se trebali što duže zadržati na radnim mjestima.

Pametno, potvrdila je Puljak, pregovara sa Mostom oko zajedničkog izlaza na izbore, konačna odluka donijet će se na skupštini stranke ovaj vikend.

 

Pročitajte više