Programsko vijeće HRT-a osudilo pritiske i uplitanje u program

PROGRAMSKO vijeće Hrvatske radiotelevizije (HRT) danas je osudilo pritiske i uplitanje "bilo kojih političkih opcija ili institucija" u sadržaj ili uređivanje programa.

Takvi pritisci bili bi suprotni zakonskim propisima i demokratskoj praksi, zaključili su članovi Vijeća raspravljajući o prošlotjednom sastanku čelnika HRT-a s predsjedništvom Hrvatskog sabora i jučerašnjoj sjednici saborskih odbora na kojima se raspravljalo o radu nacionalne radiotelevizije.

Kako bi detaljnije raspravilo pritužbe saborskog Predsjedništva na praćenje rada parlamenta, Vijeće je od programskog vodstva HRT-a zatražilo izvješće o praćenju saborskih sjednica od početka mandata sadašnjeg saziva Vijeća, odnosno od studenoga prošle godine.

Vijeće je podržalo i odluku programskog vodstva, koju im je prenijela ravnateljica HTV-a Marija Nemčić, da televizijski prijenosi saborskih sjednica počnu sat vremena kasnije, odnosno u 10,30 sati.

Na početku današnje rasprave Vijeću se obratio glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić koji je izvjestio o prošlotjednom sastanku sa saborskim vodstvom.

Ocjenivši sastanak korektnim, Galić je kazao da su saborski čelnici ustvrdili kako se rad parlamenta ne prati dovoljno niti ozbiljno, što su, kako je rekao, ocijenili pokušajem marginalizacije sabora. Galić je rekao da u navodnoj marginalizaciji nema nikakvog scenarija ali je ustvrdio da informativne emisije treba osloboditi suvišnog protokola kako bi HTV postao moderna europska televizija.

"Emisije moraju davati sliku o životu ljudi, a ne biti opterećene protokolarnim zbivanjima", rekao je Galić. Iako je poziv na sastanak u Sabor ocijenio neuobičajenim, kazao je da nema potrebe za dramatizacijom, ako sve ostane samo na jednom pozivu za razgovor.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks je nakon tog sastanka izvijestio da su se prigovori prije svega odnosili na to da saborski čelnici u programu nemaju isti tretman kao predsjednik države i premijer, te da se televizijski prilozi često bave senzacionalističkim, umjesto ozbiljnim političkim temama iz saborskih zbivanja.

O sastanku su se oglasili i Vijeće za medije HHO-a te Udruga hrvatskih sudaca koji su ustvrdile da je sastanak obnovio apsolutno neprihvatljivu praksu izravnog uplitanja političara u uređivanje tv-programa.

U nastavku današnje sjednice Programsko vijeće HRT-a trebalo bi dati mišljenje o programskom usmjerenju HTV-a od rujna ove godine do kraja svibnja iduće, a, među ostalim, biti će podneseno i izvješće o poslovanju HRT-a u prvih šest mjeseci.

Pročitajte više