Projekt "Sudjelovanje javnosti u održivom gospodarenju šumama"

Projekt "Sudjelovanje javnosti u održivom gospodarenju šumama", kojeg financira Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, predstavljen je danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Osijek.

Projekt je pokrenuo zagrebački Centar za održivi razvoj ruralnih krajeva, a predstavljajući ga, Slađana Novota iz osječke Udruge za razvoj civilnog društva "Smart", istaknula je kako mu je glavna svrha cilj javnosti objasniti što je to certificiranje šuma, te kako se gospodari šumama.

Upravitelj Šumarije "Tikveš" Darko Cvijić rekao je da se "postupak provjere gospodarenja šumamam ili certificiranje šuma, pojavilo kao odgovor na ekološko osvješteno tržište, gdje korisnici šumskih proizvoda žele potvrdu da proizvodi koje kupuju dolaze iz šuma kojima se održivo gospodari".

Šumarija "Tikveš" je u sastavu Hrvatskih šuma - Uprave šuma Osijek, te gospodari sa 75 000 hektara šumskog prostora.

Cvijić je naglasio kako je "Republika Hrvatska u listopadu 2002. godine, certificirala cjelokupnu površinu državnih šuma kojom gospodare Hrvatske šume, a obuhvaćaju oko dva milijuna hektara". Taj je međunarodni certifikat dobiven za razdoblje od pet godina i "u tom je razdoblju podložan redovitom nadzoru ", dodao je.

Šume u Republici Hrvatskoj pokrivaju oko 43,5 posto kopnene površine ii oko 2,5 milijuna hektara. Od ukupne površine država je vlasnik 81 posto šuma i šumskog zemljišta, dok je 19 posto u privatnom vlasništvu.

"Dobivanje jedinstvenog certifikata za cjelokupnu površinu državnih šuma velik je uspjeh u svjetskim razmjerima, te potvrda orijentacije Republike Hrvatske prema održivom gospodarenju šumskim resurstima", kazao je upravitelj "Šumarije Tikveš".

Nažalost, dodao je u "javnosti se uglavnom stječe krivi dojam a to je da se šume neplanski sijeku i uništavaju što nije točno".

Posebno važnim na predstavljanju je ocijenjeno da Hrvatska što hitnije ratificira Aarhursku konvenciju.

Tu je konvenciju potpisalo 40 zemalja Europe i Azije na ministarskoj konferenciji "Okoliš za Europu" u Danskoj, 1998. godine, a do sada ju je ratificiralo 30 država. Hrvatska ju je također potpisala još 1998., ali je još nije ratificirala.

Zemlje potpisnice Aarhurske konvencije obvezale su se da će prikupljati informacije o stanju u okolišu, te ih objavljivati u javnosti radi zajedničkog djelovanja i omogućavanja javnosti da izrazi svoje mišljenje o određenim problemima vezanim za okoliš, gdje spada i održivo gospodarenje šumama.

Na predstavljanju projekta "Sudjelovanje javnostu u održivom gospodarenju šumama" koji je prvi put predstavljen u Hrvatskoj, uz predstavnike Hrvatskih šuma, bili su predstavnici javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima prirode, predstavnici nevladinih udruga, te tijela lokalne uprave i samouprave.

Predstavljanje tog projekta najavljeno je i u drugim hrvatskim gradovima .

(Hina) xvs ysp

Pročitajte više