Propast konferencije WTO-a u Cancunu neuspjeh za sve

NEUSPJEH ministarske konferencije Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u Cancunu velika je propuštena prilika za sve njezine sudionike, slaže se u ponedjeljak većina izaslanika.

Pregovarački krug iz Dohe, pokrenut 2001. u Kataru, time nije prekinut, već će vjerojatno biti produljen za još tri do četiri godine. Krajnji rok za postizanje sporazuma bio je, naime, kraj 2004. godine.

Sjedinjene Države najavile su odmah da će ubuduće još veću pozornost posvećivati sklapanju bilateralnih i regionalnih sporazuma o slobodnoj trgovini, a slične se najave čuju i iz europskih krugova.

Sastanak u Cancunu upravo je to trebao spriječiti. Glavni tajnik UN-a Kofi Annan nedavno je, naime, upozorio na sadašnje stanje u svjetskoj trgovini koju reguliraju sporazumi sklopljeni iza zatvorenih vrata, a ne zajednička pravila.

"Američka trgovinska strategija obuhvaća različite fronte i nastavit ćemo otvarati tržišta na ovaj ili onaj način", rekao je američki pregovarač Robert Zoellick.

Sjedinjene Države već su sklopile sporazume o slobodnoj trgovini sa šest zemalja, a pregovaraju s još 14. Do kraja 2005., Busheva administracija namjerava stvoriti zonu slobodne trgovine od Aljaske do Ognjene zemlje koja bi obuhvaćala 34 države.

Europska unija će, prema riječima europskog povjerenika za trgovinu Pascala Lamya, iz Cancuna morati izvući pouku - ili više pozornosti posvetiti sklapanju bilateralnih ugovora o slobodnoj trgovini ili pokrenuti pitanje reforme Svjetske trgovinske organizacije.

"Imat ćemo manje otvorena tržišta, naša briga za okoliš i geografske pokazatelje imat će manje utjecaja na pravila međunarodne trgovine, a izmaknula nam je i reforma američkog zakona o poljoprivredi", rekao je Lamy.

"Izgubili smo i to priznajem", rekao je, dodajući kako Sjedinjene Države više neće imati toliko poticaja da smanje subvencije svojim poljoprivrednicima, osim možda zbog svojih proračunskih problema.

To što su Australija, Brazil, Meksiko i mnoge druge zemlje u razvoju također gubitnice nije utjeha. "Kada se svedu računi, shvatit će se kakva je golema pogreška učinjena", ocjenjuje on.

Lamy smatra da neuspjeh u Cancunu predstavlja "udarac WTO-u, multilateralnoj instituciji u kojoj Europa ima velik utjecaj i koja odgovara njezinoj filozofiji kompromisa i slobodne trgovine regulirane propisima".

On ne isključuje mogućnost da i se Europa, poput Sjedinjenih Država, odluči za bilateralne sporazume o slobodnoj trgovini. Europska unija namjeravala je pričekati zaključenje pregovaračkog ciklusa, no ako se ono odgodi do 2006. ili 2007., što je sada vrlo vjerojatno, to će stajalište, smatra on, trebati pozorno razmotriti.

Lamy ističe da bi trebalo razmisliti i o reformi WTO-a, po njemu, "srednjovjekovne" tvorbe.

Njemačka ocjenjuje da je konferencija u Cancunu bila konferencija "propuštenih prilika", osobito za zemlje u razvoju.

Nova konferencija WTO-a "imat će smisla samo ako se oslobodimo ideologije... i usredotočimo na čiste pregovore", rekao je njemački ministar gospodarstva Wolfgang Clement.

Njemačka ministrica poljoprivrede Renate Kuenast upozorila je da će status quo najviše štete nanijeti najsiromašnijima.

Razočarenje neuspjehom pregovora izrazila je i Australija.

Australski premijer John Howard rekao je da se Australija sada uzdaje u sporazum o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama, koji bi mogao biti sklopljen do kraja godine.

Britanska ministrica trgovine i industrije Patricia Hewitt istaknula je kako mnogi još ne shvaćaju zašto su pregovori propali. "Na stolu je bila dobra ponuda i postigli smo napredak", rekla je.

Austrijski ministar gospodarstva Martin Bartenstein za propast pregovora otvoreno je okrivio afričke zemlje i Skupinu 21 predvođenu Brazilom, koji je, smatra on, bio "nepopustljiv" i "jednostran".

Velik utjecaj na ishod konferencije imalo je pitanje subvencionirane proizvodnje pamuka.

Afrički proizvođači pamuka, Mali, Čad, Benin i Burkina Faso, uspjeli su to pitanje uključiti u dnevni red konferencije i izazvati burnu raspravu, što smatraju svojom velikom političkom pobjedom.

Te najsiromašnije zemlje na svijetu godišnje gube milijardu američkih dolara zbog nemogućnosti da pamuk proizvedu po konkurentnim cijenama. Sjedinjene Države proizvode ga, naime, tri puta jeftinije od Burkine Faso.

Prijedlog konačne deklaracije rješenje tog problema, naravno, nije predvidio, već je afričkim zemljama predlagao "diversifikaciju" proizvodnje.

"Narugali su nam se na nevjerojatan način: proizvodimo najjeftiniji pamuk na svijetu, a kazano nam je da proizvodimo nešto drugo jer Amerikanci ne poštuju pravila", rekao je jedan ogorčeni afrički izaslanik.

"Neuspjeh konferencije za nas nije neuspjeh jer nam se željelo nametnuti nešto što bi bilo još gore i znali smo reagirati", rekao je malijski ministar trgovine Choguel Kokalla Maiga.

Pročitajte više