Proslava 400. obljetnice zagrebačke Klasične gimnazije

U povodu 400. obljetnice zagrebačke Klasične gimnazije, koja se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora proslavlja školske godine 2006./2007., na današnjem sastanku Počasnog odbora predložen je program proslave toga velikog jubileja.

U sklopu središnje proslave, tijekom svibnja i lipnja 2007. dramske skupine učenika Klasične gimnazije "Gymnasium Classicum" i "Athanasia" najavile su uprizorenje Edipove "Medeje" i Sofoklova "Kralja Edipa" u Dramskom kazalištu "Gavelli" i Hrvatskom narodnom kazalištu.

Ravnateljica Gimnazije Anđelka Dukat najavila je za listopad znanstveni skup "Grčko-rimska i hebrejsko-kršćanska tradicija u stvaranje europskog identiteta", a potkraj godine u hotelu "Operi" trebao bi biti održan Dobrotvorni bal klasičara u organizaciji Zaklade Klasične gimnazije.

Tijekom svibnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici otvara se i izložba "Znameniti profesori Klasične gimnazije".

Organizatori su najavili i izdavanje poštanske marke, postavljanje dviju spomen-ploča, izradbu portreta zaslužnih ravnatelja i profesora te izložbu likovnih radova u Muzeju "Mimari".

Zagrebačka Klasična gimnazija najstarija je prosvjetno-odgojna ustanova, s gotovo četiristoljetnom tradicijom.

Iz njezinih su klupa izišli Kvaternik, Demetar, Drašković, Starčević, Kršnjavi, Lisinski, Mažuranić, Šenoa i mnogi drugi uglednici, koji su ostavili golem trag u hrvatskoj povijesti i kulturi.

(Hina) xkt ymc

Pročitajte više