Prošle su dvije godine od smrti Predraga Lucića

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

PROŠLE su točno dvije godine otkako je umro novinar, satiričar, režiser, pisac i suosnivač Feral Tribunea Predrag Lucić.

Lucić je rođen 1964. u Splitu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Kazališnu i radio režiju završio je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Još za vrijeme studentskih dana surađivao je u satiričnom podlistku Nedjeljne Dalmacije Feral iz kojeg će kasnije proizaći najvažniji list medijske scene devedesetih u Hrvatskoj.

Od početka do kraja uređivao je i pisao u Feral Tribuneu

Nakon što je u ožujku 1993. godine nakon višednevnog štrajka novinara Slobodna Dalmacija pala u ruke tadašnjeg tajkuna Miroslava Kutle i time ugušena relativna sloboda pisanja u tom nekad važnom listu, Lucić je s Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem pokrenuo samostalni dvotjednik Feral Tribune koji je izlazio sve do 15. lipnja 2008. godine. Lucić je od pokretanja lista do njegovog gašenja radio kao urednik, autor satiričnih i ozbiljnih tekstova, kreirao je fotomontaže, uređivao razne rubrike. Isto tako, pokrenuo je i uređivao Biblioteku Feral Tribune.

Osim novinarstva, pisao je prozne i dramske tekstove, nastupao u kabareu...

Od 2007. godine s kolegom Borisom Dežulovićem nastupao je u pjesničkom kabareu Melodije Bljeska i Oluje. Pjesničke, prozne i dramske tekstove objavljivao je u časopisima Fantom slobode, Ars, Sarajevske sveske i Naše pismo. Režirao je u Beogradu, Splitu i Tuzli.

Objavio je Greatest Shits - Antologija suvremene hrvatske gluposti, (u koautorstvu s Borisom Dežulovićem); Haiku haiku jebem ti maiku - Velika Feralova pjesmarica, Ljubavnici iz Verone, Biblioteka Moderna poezija, Sun Tzu na prozorčiću. Čitanka iz nastranih književnosti za prve razrede vojnih, vjerskih i civilnih škola, Bezgaća povijesne zbiljnosti i Gusle u magli. 

Svestrani erudit kakav je bio, Lucić se nije ograničio samo na novinarstvo, no Feral Tribune ga je obilježio, kao što je i on sam ostavio neizbrisiv trag u novinarstvu ovih prostora. Kako se u nedavno objavljenoj knjizi o antiratnim herojima na ovim područjima prisjetio novinar Boris Pavelić, "javni šok i tuga koju je Lucićev odlazak izazvao demonstrirat će snagu utjecaja koju nasljeđe njegovih novina ne prestaje emanirati; štoviše, s vremenom postaje sve jasnije kako je Feral Tribune drugo ime za častan, hrabar i moćan otpor ljudskoj gluposti, mržnji, nasilju, nacionalizmu i isključivosti".

Dežulović: Predrag je bio čovjek koji je točne odgovore znao

Povodom njegove smrti jedan od najdirljivijih tekstova napisao je njegov kolega Boris Dežulović.

"Onda su došli Yahoo i Google, ali šta znaju Yahoo i Google. Yahoo i Google nemaju točnih odgovora, već samo onih koje želiš. A malo ih želi točne. Još manje ih zna. Predrag je pak bio jedan od takvih, čovjek koji je želio točne odgovore i koji je točne odgovore znao. Nije to Služba informacija. To je broj kojeg sama Služba informacija zove u krajnjoj nuždi, onoj kad znaš da je odgovor na pitanje točan, ali ne znaš je li točno pitanje. To je bio posao za generalnog direktora. Za Predraga Lucića.

I ako je književnost u pravu - a samo je književnost u pravu - i ako je odlaskom Predraga Lucića završila historija jednog nepojamno ogromnog svijeta, nikad više do kraja istraženog, toliko velikog da su se naši vrtjeli oko njegovog, mi smo u tom praznom kozmosu ostali bez najsjajnije zvijezde, da po njemu glavinjamo i sudaramo se nesigurni u vlastite orbite", napisao je njegov kolega i prijatelj Dežulović.

Rašeta: Predrag je prije svega bio dobar, topao čovjek

A da je bio ne samo veliki novinar i pisac, svjedočili su i tijekom njegovog života i nakon smrti brojni prijatelji i kolege.

"Predrag je prije svega bio dobar, topao čovjek. Njegov je talenat, spojen s njemačkom metodičnošću u radu, bio spojen s tako uzornom skromnošću kakva se nalazi samo u knjigama i novinskim člancima koji govore o velikim ljudima", rekao je za Index nakon njegove smrti novinar Boris Rašeta.

Ispraćen je uz taktove pjesme Always Look on the Bright Side of Life

Na posljednje počivalište Lucić je ispraćen uz taktove pjesme Always Look on the Bright Side of Life Monty Pythona. Tisuće ljudi došlo ga je ispratiti u jednom od najvećih sprovoda koje Split pamti. 

Lucićeva britka satira i danas ostaje aktualna, a tekst završavamo pjesmom na koju je podsjetio Pavelić u svojoj već spomenutoj knjizi, a napisana je u Feralu, 7. listopada 1992. godine kao rugalica HDZ-ovom otimanju Slobodne Dalmacije.

SLIJEPA NAŠA

"Slijepa naša tiskovino,

Agitpropska štampo mila,

Prorežimska papirino - Toaletna da bi bila!

Mila kuda si nam plava,

Mila kuda si nam lažna,

Mila kud si klimoglava,

Mila kud si netiražna!

Steci gazdu, stečaj steci,

Nek ti lice obraz gubi,

Al’ s ponosom svijetu reci

Da kroz tebe gazda trubi;

Dok ti članke cenzor brije,

Dok se pola vijesti krije,

Dok u tebi ničeg nije Osim Vođe i Partije!

Budi listak žut i sretan

Što se kako piri njiše

Budi papir toaletan

Kojim gazda usta briše!"

Pročitajte više