Prošli mjesec su cijene u Hrvatskoj imale najveći rast još od kolovoza 2013.

Ilustracija: PIXSELL

INFLACIJA u Europskoj uniji i eurozoni dosegnula je u svibnju najvišu razinu u dvije i pol godine, a u Hrvatskoj cijene su porasle najsnažnije od ulaska u EU, pokazalo je danas izvješće Eurostata.

Na razini EU godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), porasla je u svibnju na 2.3 posto, na najvišu razinu od listopada 2018. godine, utvrdio je europski statistički ured.

U travnju iznosila je 2.0 posto.

U eurozoni cijene su porasle dva posto, također najsnažnije od listopada 2018. U travnju uvećane su 1.6 posto.

U svibnju prošle godine, kada su gospodarske aktivnosti i društveni život gotovo stali zbog suzbijanja pandemije covida-19, inflacija je u EU iznosila 0.6 posto te 0.1 posto u zoni primjene zajedničke europske valute.

Podaci za eurozonu pokazuju da su u prošlom mjesecu najviše poskočile cijene energenata, za 13.1 posto u odnosu na svibanj 2020. U travnju porasle su nešto više od 10 posto.

Udio energenata u stopi inflacije iznosio je 1.19 posto, izračunao je Eurostat.

Hrvatska uz Njemačku, Španjolsku i Švedsku

Među zemljama EU najsnažnije su u svibnju na godišnjoj razini porasle cijene u Mađarskoj, za 5.3 posto. Slijede Poljska i Luksemburg, sa stopama inflacije od 4.6 odnosno 4.0 posto.

Hrvatska je u skupini s Njemačkom, Španjolskom i Švedskom, s godišnjom stopom inflacije mjerenom HICP-om od 2.4 posto, najvišom od kolovoza 2013. godine, prema podacima Eurostata. U travnju iznosila je 2.1 posto.

U svibnju prošle godine cijene su u Hrvatskoj na godišnjoj razini pale 0.7 posto.

Najblaži rast cijena bilježili su u prošlom mjesecu Portugal i Malta, za 0.5 odnosno 0.2 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Pad cijena na godišnjoj razini bilježila je samo Grčka, za 1.2 posto.

Pročitajte više