Prosper o suđenju srbijanskim generalima

IZRUČENJE Ratka Mladića ICTY-u omogućilo bi Srbiji i Crnoj Gori da pred domaćim sudovima vodi postupke protiv četvorice vojnih i policijskih generala, izjavio je veleposlanik SAD-a za pitanja ratnih zločina Pierre Richard Prosper.

Prosper je agenciji Beta kazao da bi uhićenje i izručenje generala Mladića Den Haagu "potpuno promijenilo okolnosti". "Srbija i Crna Gora bi u tom slučaju trebala dobiti mogućnost da pokaže Haaškom tribunalu da može voditi slučajeve protiv optuženih za ratne zločine pred lokalnim sudstvom". Američka administracija očekuje "partnerski pristup tom pitanju s vladom u Beogradu. Želimo raditi zajedno i locirati ga gdje god da je. Poanta je u tome da će sa SCG, ako je Mladić u Den Haagu, pasti veliki teret i, što se tiče SAD-a, moći će preostale slučajeve voditi pred lokalnim sudstvom", rekao je on.

Prosper je kazao kako je uvjeren da "narod u Srbiji i vlada u Beogradu shvaćaju da je uhićenje Mladića prepreka koju treba odstraniti". "Nadam se da je narod u Srbiji odlučio jednom zauvijek problem ratnih zločina ostaviti iza sebe", kazao je.

Pročitajte više