Prosvjed koordinacije za ravnopravnost spolova

Sudionice sastanka na kojem je jučer dogovoreno koordinirano djelovanje predstavnica državnih tijela za ravnopravnost spolova i nevladine udruge Ženske mreže Hrvatske uputile su danas otvoreno pismo u kojem protestiraju što o tom događaju nije izvijestila ni HRT niti ostale TVkuće.

Smatraju da je HRT, kao javna televizija i informativni medij u vlasništvu države, obavezna poštivati odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova i Zakona o medijima, a da je ignoriranjem tog događaja prekršila pozitivne propise i duh zakonskih odredbi.

"Hrvatski mediji, a napose javna televizija (HRT) trebali bi konačno shvatiti važnost svoje uloge kao sudionika u promoviranju i ostvarivanju ženskih prava kao ljudskih prava", napominju u otvorenom pismu Gordana Sobol, Gordana Lukač Koritnik, Helena Štimac Radin i Bojana Genov te Vesna Kesić.

Također podsjećaju da je novoosnovana koordinacija jučer zaključila da mediji u programske sadržaje vrlo malo uključuju ravnopravnost spolova i afirmaciju žena u svim područjima života kao i da mediji i reklamne poruke u Hrvatskoj obiluju seksizmima, senzacionalizmom, stereotipima o ženama te da na diskriminirajući način prikazuju muškarce i žene.

Vijeću HRT-a stoga su u pismu preporučile da promotre svoju uređivačku politiku s aspekta rodne ravnopravnosti, a hrvatskoj Vladi i Saboru predložile organiziranje tematskih sjednica i javnih rasprava o tretmanu žena, ravnopravnosti spolova i poštivanju odgovarajućih zakonskih propisa u hrvatskim medijima.

(Hina) pp/xbdj ymć

Pročitajte više