Prosvjed mještana Bibinja protiv skladištenja kemikalija u Gaženici

Više od stotinu mještana Bibinja kod Zadra danas je mirno prosvjedovalo u zadarskoj industrijskoj zoni "Gaženici" protiv, kako su isticali, nekontroliranog skladištenja kemikalija i otrovnih tvari u industrijskoj zoni koja je u neposrednoj blizini njihova mjesta stanovanja.

Prosvjed je održan pod nazivom "Stop trovanju", a u organizaciji Općinskog vijeća i Općinskog poglavarstva. Ta su općinska tijela na prošlotjednoj sjednici jasno iskazala svoje izričito protivljenje teškoj industriji i skladištenju kemikalija u obližnjoj industrijskoj zoni.

Načelnik općine Bibinje Nino Šimunić, koji je predvodio prosvjednike, rekao je da se zbog velike količine kemikalija i nekontroliranog skladištenja uništava flora i fauna, te da su te kemikalije izvor mnogih bolesti među stanovništvom Bibinja. Stoga zahtijevamo da se utvrdi pravo stanje kemikalija i otrovnih tvari u Gaženici, istaknuo je Šimunić. Želimo znati, dodao je, što je dopušteno skladištiti, a što ne.

Općina Bibinje uskoro će, čulo se na skupu, zatražiti od nadležnih državnih institucija da utvrde pravo stanje djelovanja u industrijskoj zoni te da, u skladu s tim, sankcioniraju sve moguće nedopuštene radnje, a sve s ciljem da se spriječi daljnje izravno onečišćenje okoliša i izravno trovanje mještana, rečeno je na skupu.

Prosvjed je održan ispred ulaza u tvrtku "Kepol". Počeo je oko 14 sati, a nakon nešto manje od dva sata prosvjednici su se, uz pjevanje domoljubnih pjesama, počeli razilaziti.

(Hina) ximar ymć

Pročitajte više