Prosvjed policajaca: Po sindikatu odaziv 80 posto, po MUP-u samo četvorica

PROSVJEDU policajaca zbog ubojstva policajca Željka Murka prema podacima Sindikata policije Hrvatske (SPH) odazvalo se 80 posto policajaca, dok u MUP-u tvrde da su u prosvjedu sudjelovala samo četvorica zaposlenika MUP-a.

SPH je jučer pozvao sve zaposlene u MUP-u da danas u podne na 15 minuta obustave rad u znak prosvjeda zbog nedavnog ubojstva policajca Željka Murka, upozoravajući da policajci na terenu nisu dovoljno opremljeni ni zaštićeni, te da nemaju dovoljno ovlasti, posebne one koje se odnose na uporabu vatrenog oružja.

Predsjednik SPH Dubravko Jagić za Hinu je izjavio da je prema podacima sindikata u prosvjedu sudjelovalo oko 80 posto policajaca, ne samo članova sindikata.

´Prosvjed nismo organizirali da bi ugrozili sigurnost građana, već skrenuli pažnju na sebe jer nas stalno ubijaju, a nitko nas ne štiti. Svi govore samo o policijskim obvezama, a nitko o pravima i to mora prestati´, rekao je Jagić.

Zamoljen da komentira poziv Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a da se zaposleni u MUP-u ne odazovu prosvjedu, Jagić je kazao da tom sindikatu ´očito nije u interesu sigurnost njihovih članova i policije uopće, niti napredak u službi´.

Iz MUP-ova Odjela za odnose s javnošću doznaje se pak da su u prosvjedu, odnosno obustavi rada sudjelovala tek četvorica policajaca.

´Na temelju podataka prikupljenih od operativno-komunikacijskih centara i načelnika svih 20 policijskih uprava, rad su obustavila četvorica zaposlenika MUP-a i to jedan u Policijskoj postaji Pleternica (PU požeško-slavonska) i trojica na graničnom prijelazu Gola (PU koprivničko-križevačka)´, izjavio je zamjenik glasnogovornice MUP-a Nino Jaklin.

U MUP-u nisu htjeli komentirati zahtjev SPH i Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a za hitnom ostavkom ministra unutarnjih poslova Šime Lučina, jer ga smatraju odgovornim za smrt policajca Željka Murka.

Pročitajte više