Prosvjed protiv spalionice, Bandić poručio da je neće biti

Ilustracija: FAH

AKTIVISTI Zelene akcije i udruge Uzor iz Resnika prosvjedovali su ispred zgrade zagrebačke Gradske skupštine protiv gradnje spalionice u Resniku tvrdeći da je ona omogućena izmjenama Prostornog plana koje su na dnevnom redu skupštinske sjednice, a gradonačelnik Milan Bandić izašao je pred prosvjednike i novinare i izjavio da spalionice u Resniku neće biti i da ona nije predviđena u tom planu.

Istaknuo je kako je u planu predviđena gradnja centra za gospodarenje otpadom s mehaničko-biološkom obradom, neposredno uz ogradu pročišćivača u Resniku.   

Prosvjednici su gradske zastupnike prije sjednice dočekali s transparentima na kojima je između ostaloga pisalo: "Kurenje...je passe! Recite spalionici - Ne", "Profit - vama; Zagađenje - nama", "Zagreb: Europska prijestolnica smeća". Pozvali su ih da se usprotive namjeri gradonačelnika "da realizira taj štetan projekt te da zatraže nove izmjene koje će spalionicu zauvijek izbaciti iz Prostornog plana".

Bandić obmanjuje javnost

Marko Košak  iz Zelene akcije novinarima je izjavio kako žele poručiti da gradonačelnik Bandić po tko zna koji put obmanjuje javnost i građane Zagreba.

"Usprkos njegovim izjavama da je kurenje passe i da je spalionica prošlost i da odustaje od spalionice otpada, izmjenama Prostornog plana koje su na dnevnom redu danas na sjednici Gradske skupštine opet se na neki način realizira projekt izgradnje spalionice otpada", rekao je Košak. Po njegovim riječima, izmjenama Prostornog plana projekt centra za gospodarenje otpadom u Resniku definira kao konačni projekt te je ucrtano postrojenje za termičku obradu otpada, a što je ništa drugo nego spalionica otpada i dovode se pristupne ceste i vrelovod, što znači da se pojedini elementi sustava spalionice otpada počinju realizirati tim izmjenama Plana. 

Pogazio riječ


Istaknuo je kako ih gradonačelnik nije uvjerio da neće biti te spalionice otpada,  jer je, rekao je Košak, "već po tko zna koji put pogazio svoju riječ". Dodao je da je Zelena akcija radila s Gradom u radnoj skupini za unaprjeđenje sustava gdje su predlagali mjere odvajanja, recikliranja i kompostiranja, ali je nakon završetka rada te radne skupine "dokument koji su izradili jednostavno nestao, zatvoren je u ladicu i opet se prešlo na ovakve radnje gdje Bandić obmanjuje javnost da spalionice neće biti, a s druge strane zastupnici trebaju glasati o realizaciji projekta spalionice otpada".

Plan gospodarenja otpadom

Poručio je da je najvažnije donijeti novi plan gospodarenja otpadom jer Zagreb već dvije godine nema važeći plan.

"Tim planom trebaju biti definirane mjere odvajanja otpada, recikliranja otpada i nipošto spalionice otpada kao što je to trenutno slučaj", istaknuo je.

Košak je naglasio da je Zagreb zbog lošeg sustava proglašen i 'Europskom prijestolnicom smeća', znači najgorim glavnim gradom u Europi u recikliranju i odvajanju otpada te kako to dovoljno govori o tome koliko je "nasilno guranje projekta spalionice otpada usporilo sustav i uzrokovalo velike probleme građanima". Upozorio je da bi ti problemi mogli biti još veći jer uskoro na naplatu stižu kazneni penali zbog neodvajanja i nerecikliranje otpada. To će se naravno opet preliti na leđa građana, a sve zbog toga što, kako je rekao, Bandić već više od 15 godina nasilno pokušava realizirati projekt spalionice otpada.   


Predsjednica Uzora, udruge za zaštitu okoliša Resnika, Branka Genzić-Horvat novinarima je izjavila da nastavljaju dugogodišnju borbu protiv spalionice i negospodarenja otpadom u Zagrebu.

Spalionice u Resniku neće biti

Bandić je stao pred novinare, pokraj prosvjednika te prvo pozdravio prosvjednike i zaželio im dobrodošlicu. Rekao je da kada oni budu 20 posto skrbili o gradu i zdravlju građana Zagreba kao on, onda će biti ozbiljni kandidati za zagrebačkog gradonačelnika.

"Što se tiče spalionice - spalionice u Resniku neće biti. Ono što će biti za dva mjeseca - počinjemo adaptirati vatrogasni dom, školu i vrtić novi. To znam da će biti u Resniku. Centar za gospodarenje otpadom će biti neposredno uz ogradu pročišćivača (ZOV-a), s mehaničko-biološkom obradom. Spalionice u Resniku neće biti. To bi trebali znati svi", poručio je Bandić.

Na upit što je s ulaganjima u nogometni kamp na Sveticama, Bandić je rekao novinarima da će sve znati, te da misli da je za razumne dovoljno.

"Rekao sam što sam imao reći. Pozvat ću vas na kamen temeljac u Resnik i Ivanju Reku -  školu, vrtić i vatrogasni dom. Spalionice neće biti, a centar za gospodarenje otpadom u Prostornom planu je projiciran tik uz ogradu pročišćivača, što je i logično", izjavio je Bandić.

ŠRC Svetice

Podsjetio je i da se nogometni kamp na Sveticama danas skida s dnevnog reda Gradske skupštine te rekao da je predložio predsjedniku Skupštine Andriji Mikuliću, koji se s tim složio, da se idući tjedan održi prezentacija sa svim predsjednicima klubova gradskih zastupnika, Ako im to bude dovoljno obrazloženje - kamp će ići, a ako ne bude, Grad će nešto tamo napraviti. Istaknuo je da će Grad napraviti sportsko-rekreacijski centar, a ne nebodere.

"Sve možete, ali nemojte me podcjenjivati...  Dobio sam šest mandata ne na lijepe oči i ne na pamet, iako nisam ni glup ni ružan, nego na brigu. U konačnici ja sam dobio izbore u Resniku i Ivanjoj Reci, a ova gospoda prosvjeduju. Ja im želim neka prosvjeduju, a ja ću brinuti  o građanima kao i do sada", poručio je  Bandić.   

Pročitajte više