Prosvjed SDP-a: HRT neravnopravo tretira SDP u odnosu na druge stranke

SDP je danas poslao prosvjedno pismo vodstvu HRT-a, tvrdeći da HRT namjerno ne želi svojim gledateljima pružiti objektivnu i korektnu informaciju o aktivnostima te stranke te traži ravnopravan tretman i korektno izvješćivanje o aktivnostima SDP-a.

U pismu se navodi da prosvjeduju zbog neravnopravna tretmana aktivnosti SDP-a u odnosu na aktivnosti drugih političkih stranaka - HDZ-a, HSS-a, DC-a i HSLS-a - u emisijama Informativnog programa HTV-a, osobito u Dnevniku HTV-a. Uz ostalo se navodi kako će biti dovoljno spomenuti da je HDZ u Dnevniku redovito dobivao zavidnu minutažu o svojim skupovima te da se to lako može provjeriti.

U Dnevniku od subote, 18. listopada 2003., o skupu SDP-a "Recite nam!" u Zagrebu izvijestili ste u 14. minuti, emitirajući prilog od 19 sekunda bez tonskog zapisa izjava predsjednika ili nekog od članova vodstva stranke, samo s komentarom voditelja Dnevnika. U nedjelju, 19. listopada, u središnjem Dnevniku, navodi SDP, sa sabora HDZ-a emitiran je prilog od minute, uz tonski isječak iz govora Ive Sanadera; prilog sa skupa HSS-a od oko minute uz tonski isječak iz govora Zlatka Tomčića; skup DC-HSLS od 40-ak sekundi i tonski isječak iz govora Mate Granića. Dakle, navodi SDP, redovite stranačke aktivnosti SDP-a nemaju ni približno jednak tretman u odnosu na aktivnosti drugih političkih stranaka.

Tvrdeći da to nije slučajno, u pismu se navodi da SDP-ovi skupovi "Recite nam!", koji su se od 7. do 17. listopada 2003. svaki dan održavali diljem Hrvatske, na HTV-u nisu zabilježeni. Vaši novinari i snimatelji dolazili su, doduše, na skupove, uredno pratili njihov tijek, a predsjednik SDP-a Ivica Račan novinarima je nakon skupova odgovarao na postavljena pitanja, no gotovo se ništa od toga nije moglo vidjeti u emisijama Informativnog programa HTV-a, stoji u pismu.

U Dnevniku HRT-a 11. listopada emitirali ste jednominutno izvješće sa skupa u Zadru, a sutradan, 12. listopada, i opet u Dnevniku, nekoliko sličica i kratku izjavu predsjednika SDP-a sa skupa u Rijeci. Ostali skupovi nisu ni spomenuti u vašem programu - emitirali ste tek dvije blic izjave predsjednika Račana kao premijera, snimljene nakon skupova u Slavonskom Brodu i Osijeku 13. i 16. listopada.

"Nemušta isprika koja je do nas došla, a glasi otprilike - nismo definirali pravila praćenja aktivnosti stranaka (ili nešto slično...) - jednostavno ne stoji", stoji u pismu i dodaje da sve što političke stranke organiziraju u razdoblju do raspisivanja izbora i početka službene predizborne kampanje ulazi u domenu redovitih stranačkih aktivnosti o kojima je javna televizija dužna profesionalno izvještavati", stoji, uz ostalo, u pismu.

Sutrašnji "Jutarnji list" prenosi izjavu ravnatelja HRT-a Mirka Galića, koji ističe da je sadržaj programa u isključivoj nadležnosti programskog vodstva. Ravnopravna zastupljenost stranaka, objektivno i nepristrano izvješćivanje naša je zakonska obveza. Obećali smo svima ravnopravne uvjete, navodi, uz ostalo, Galić. "Jutarnji" prenosi da je urednik Informativnog prograna HTV-a najavio da će HTV pismom odgovoriti na prosvjed SDP-a.

Pročitajte više