Prosvjed sindikata Hrvatske pošte na Markovu trgu

DVJESTOTINJAK članova Hrvatskog sindikata pošte prosvjedovalo je danas na Markovu trgu protiv nepoštivanja Zakona o pošti i nemarnog odnosa Vlade prema toj tvrtki, a nakon razgovora s predstavnicima Vlade obećana im je pomoć.

Sindikalci su prosvjedovali pred Vladom s parolama "Tko ima interese u neredu na tržištu poštanskih usluga" i "Tražimo socijalnu sigurnost za 12.000 radnika i 50.000 članova njihovih obitelji", a mirno su se razišli iza podneva.

Njihove predstavnike primio je potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang s kojim su dogovorili da će resorno ministarstvo i Vlada informirati sva javna poduzeća i državne ustanove o potrebi poštivanja Zakona o pošti, što znači da su poštanske pošiljke do sto grama rezervirane samo za Hrvatsku poštu (HP).

Predsjednica sindikata Jadranka Dumbović rekla je novinarima da zbog nepoštivanja tog zakona na tržištu poštanskih usluga vlada nered. "Jednostavno se krši zakon jer ne funkcionira pravna država", rekla je Dumbović.

Upozorila je da je HP u deset mjeseci ove godine poslovao s gubitkom od preko 55 milijuna kuna, a nepoštivanje zakona jedan je od uzroka tog gubitka.

Hebrang je sindikalcima također obećao da će se slijedećeg tjedna pred Vladom naći izmjene Zakona o pošti, u kojima ostaje pravo HP-a na monopol na pošiljke do sto grama. O izmjenama zakona u siječnju će raspravljati Hrvatski sabor.

Zakonske izmjene odnose se na jasnije definiranje kurirskih usluga i kaznenih odredbi.

Predsjednik Republičkog sindikata radnika HPT-a Jadranko Vehar rekao je da je prihvaćen i zahtjev sindikata za rezovima u Upravi HP-a. "Uprava će uskoro biti smijenjena i racionalizirana pa će umjesto dosadašnjih pet imati tri člana", rekao je.

Sindikalci su nezadovoljni i zato što HP, koji obavlja usluge platnog prometa preko Hrvatske poštanske banke, mora plaćati PDV na te usluge, dok banke to ne moraju.

Hebrang im je obećao da će Vlada vidjeti što se može učiniti na oslobađanju pošte od plaćanja PDV-a.

Pročitajte više