Prosvjed vatrogasaca na Markovu trgu

MANJA skupina vatrogasaca, članova Odbora profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih službenika provozala se jutros Markovim trgom u vatrogasnim vozilima s uključenim sirenama, tražeći više proračunskog novca za profesionalno vatrogastvo.

Odbor traži da se u proračunu za iduću godinu za profesionalno vatrogastvo osigura 269 milijuna kuna, rekao je novinarima predstavnik sindikata Mladen Magdić.

Sindikat je organizirao prosvjed pred zgradom Hrvatskog sabora jer Ministarstvo financija osam mjeseci ne odgovara na dopise sindikata i njihove zahtjeve.

Nakon što su s uključenim zvučnim i svjetlosnim sirenama napravili su krug oko zgrade Vlade i Hrvatskog sabora, petnaestak vatrogasaca, odjevenih u odore, dijelilo je saborskim zastupnicima letke kako bi ih upoznali s problemima profesionalnog vatrogastva.

Sindikat je odustao od većeg prosvjeda jer su sinoć usmeno obavješteni da je ministar financija Ivan Šuker na sjednici Vlade rekao kako će u proračunu biti osigurano 269 milijuna kuna, koliko je sindikat tražio, rekao je Magdić.

"U znak dobre volje izašli smo s manje vozila ali ako ministar Šuker danas izričito ne kaže da će osigurati novac i ne dobije li sindikat to na pismeno, spremni smo idući puta organizirati prosvjed s 50-ak velikih vatrogasnih vozila i puno više ljudi", upozorio je Magdić.

Sindikat je najavio prosvjed prošloga tjedna, nakon što je Ministarstvo financija izmijenilo prijedlog Zakona o vatrogastvu tako da se u proračunu osigura samo 30 posto od 273 milijuna kuna, zbog čega bi vatrogasci 2005. dobili 30 posto manje sredstava nego u protekle četiri godine.

Pročitajte više