Prosvjednik protiv povećanja goriva u Francuskoj osuđen na 4 mjeseca zatvora

Foto: EPA

PREKRŠAJNI sud u Strasbourgu osudio je u ekspresnom sudskom postupku pripadnika pokreta "žutih prsluka" na četiri mjeseca strogog zatvora zbog izlaganja tuđih života opasnosti i zbog ometanja prometa.

Taj 32-godišnjak je osuđen jer je u subotu formirao ljudski lanac na autocesti A35 u Strasbourgu i prešao središnjim dijelom autoceste s još četvoricom "žutih prsluka".

Na saslušanju je zamjenik državnog odvjetnika Vincent Tridon tražio šest mjeseci strogog zatvora za tog oca dvoje djece u čijem je dosjeu zabilježeno 12 presuda, od kojih polovica zbog nasilja, a jedini je protiv kojeg je odmah pokrenut sudski postupak.

Žuti prsluci

Ostala četvorica "žutih prsluka" koji su sudjelovali u tom incidentu nisu poznati policiji i bit će pozvani na sud u veljači.

Odvjetnik osuđenog drži da je poruka te presude upozorenje "žutim prslucima" da će ako nastave prosvjedovati biti vrlo brzo strogo kažnjeni. 

Prosvjedi u Francuskoj zbog rasta cijena goriva ušli su u treći dan u ponedjeljak kada je oko 20.000 prosvjednika sudjelovalo u 350 akcija diljem zemlje, rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova, a prenosi agencija dpa.

Jedna osoba je poginula u subotu kada se vozač automobila u panici zbog prepreke na cesti zaletio u prosvjednika. Ukupno je zabilježeno oko 500 ozlijeđenih od početka prosvjeda, kazao je glasnogovornik. 

Pročitajte više