Protivnici prodaje Energopetrola INA-i i MOL-u podnijeli kaznene prijave

DIO RADNIKA i malih dioničara sarajevskog "Energopetrola" podnio je kaznene prijave protiv direktora ove tvrtke Namika Bušatlića i ministra energetike, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Izeta Žigića zbog očekivane privatizacije odnosno prodaje "Energopetrola" konzorciju INA-MOL.

Kako u ponedjeljak prenosi agencija ONASA, kaznene prijave podnesene su Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu i Financijskoj policiji Federacije BiH.

Dio radnika i dioničara "Energopetrola", koji se protive prodaji tvrtke hrvatsko-mađarskom naftnom konzorciju, terete ministra Žigića da je protuzakonito imenovao Bušatlića članom povjerenstva za odabir najpovoljnijeg ponuđača za kupnju sarajevske naftne tvrtke.

Oni drže da Bušatlić nije smio biti u poziciji odlučivati o ponudama za prodaju "Energopetrola", jer je ranije radio kao savjetnik u INA-i koja se pojavila kao zainteresirana strana na natječaju.

Žigića se krivi i zbog činjenice da je Bušatliću navodno osigurao izbor za direktora "Energopetrola" unatoč činjenici da je osuđivan za gospodarski kriminal.

Bušatliću se pak stavlja na teret da je namjerno doveo "Energopetrol" u težak financijski položaj s nakanom da osigura INA-i preuzimanje tog poduzeća i na taj način stekne osobnu novčanu korist.

Kaznene prijave proslijeđene su i Uredu visokog predstavnika za BiH (OHR) te federalnim ombudsmanima.

U sjedištu Financijske policije u Sarajevu potvrđeno je da su prijave protiv Žigića i Bušatlića zaprimljene te da će biti obrađene u suradnji s nadležnim tužiteljstvom.

Vlada Federacije BiH još uvijek pregovora s INA-om i MOL-om o preuzimanju "Energopetrola".

Nakon prošlotjednih razgovora obavljenih uz sudjelovanje federalnog premijera Ahmeta Hadžipašića, predstavnici INA-e najavili su kako će razmotriti dio zahtjeva koji se odnosi na izmirenje dosadašnjih dugovanja jer dio njih i dalje smatraju spornim i traže da pravorijek o tome izrekne nadležni sud.

Ostale uvjete koje je postavila Vlada Federacije BiH INA i MOL spremni su prihvatiti.

Pročitajte više