Protuispitivanje otkrilo da je Miloševićev svjedok prikrivao zločine

U nastavku suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), tužitelj Geoffrey Nice je u utorak ukazao da je svjedok obrane, policajac Radovan Paponjak, 1999. sudjelovao u preseljenju albanskih leševa s Kosova, radi prikrivanja zločina.

Tijekom protuispitivanja, Nice je rekao da je Paponjak kao načelnik policije u Peći 1999., organizirao iskop i prebacivanje u Batajnicu leševa ubijenih Albanaca, što je on odlučno negirao.

Nice je nakon toga predočio iskaz bivšeg policajca iz Peći Zorana Aleksića, koji je pod "prijetnjom drugih policajaca" napustio SCG, jer je bio "izvor informacija" o prebacivanju leševa i ulozi čelnika lokalne policije u tome, što je Paponjak također odbacio.

Tužitelj je potom predočio nalaz istražnog suca iz Beograda kojim je utvrđeno da su u masovnoj grobnici na vojnom uzletištu Batajnica nađeni i leševi 50 Albanaca iz Peći.

Paponjak je i taj navod relativizirao, pa ga je Nice na kraju optužio da je osobno bio zadužen za odvajanja leševa žena i djece koji su prebacivani iz Peći u Batajnicu, kao i da je cijeli njegov iskaz pred Haškim sudom bio lažan.

Milošević, koji sam vodi svoju obranu, u srijedu će imati priliku da u dodatnom ispitivanju pokuša spasiti dio uzdrmanog kredibiliteta svog 31. svjedoka, nakon čega je kao novi svjedok obrane najavljen pomoćnik ministra policije u vrijeme srpske intervencije na Kosovu 1999., general Obrad Stevanović.

Osim za zločine na Kosovu, bivšem predsjedniku Srbije i SRJ se u Haagu već četvrtu godinu sudi za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj, koje su srpske snage počinile 90-ih.

Pročitajte više