PRVA KNJIGA REDATELJA ALANA PARKERA NASTALA ZBOG ŠTRAJKA

Filmski redatelj Sir Alan Parker otkrio je da je njegov debitantski roman "The Sucker's Kiss" (Poljubac gubitnika) nastao kao rezultat štrajka planiranog za 2002. u Hollywoodu. L

"The Sucker's Kiss" objavljen je ovog tjedna, a govori o 7-godišnjem džeparu koji 1906. živi u San Franciscu.

"Počeo sam roman nakon 'Evite', a prekinuo jer su me tražili da radim na filmu 'Angelin prah'", rekao je za BBC-jev program Breakfast.

"Prošle godine je trebao biti štrajk glumaca u Hollywoodu, tako da nisam mogao početi novi film pa sam se vratio rukopisu i napravio najveći dio posla", dodao je on.

Parker, predsjednik Britanskog filmskog vijeća, priznao je da je pisanje knjige bilo puno drukčije iskustvo od redateljskog posla.

"Snimanje filma oblik je umjetnosti koji se odvija u suradnji. Pisanje je samotnjačko, ali na kraju vrlo zahvalno, jer je samo moje", izjavio je on.

"Film nosi i moje ime, ali pripada još stotini drugih ljudi", pojasnio je redatelj niza popularnih filmova kao što su "Bugsy Malone", "Midnight Express", "The Commitments" i "Fame".

Redatelj je dodao da roman, koji započinje potresom u San Franciscu 1906., ne namjerava pretvoriti u film.

"Vrlo je podoban za film, ali ja sam jako ponosan da je to knjiga pa bih htio da ljudi u njoj prvo uživaju u ovom obliku, a onda ćemo vidjeti želi li je netko adaptirati. No, vjerojatno bi to bio skup film. Jeftinije je napisati knjigu neko napraviti film."

Parkerov najnoviji film, "The Life Of David Gale", s Kate Winslet i Kevinom Spaceyjem u glavnim ulogama, počeo je igrati u kinima početkom godine.

Pročitajte više