Prva reakcija s Baltika na rusku prijetnju nuklearnim oružjem: To zvuči čudno

Foto: EPA

INGRIDA Simonite, premijerka Litve, komentirala je najnoviju prijetnju Dmitrija Medvedeva, koji je rekao da se više ne može govoriti o Baltiku bez nuklearnog oružja u slučaju da Švedska i Finska zaista uđu u NATO, što je sve izglednije.

"To da Rusija prijeti nije ništa novo. Kalinjingrad (ruska enklava na Baltiku) je izuzetno militarizirana zona i takva je već godinama te se nalazi u baltičkoj regiji", rekla je Simonite. 

Premijerka Litve kaže da snažno podržava ulazak Švedske i Finske u NATO.

"Vjerujem da bi ulazak tih zemalja u Sjevernoatlantski savez znatno ojačao i NATO, ali i razinu sigurnosti u tim zemljama. Mislim da će baltičke zemlje pozdraviti tu odluku čim bude najavljena", rekla je.

"Nova ruska prijetnja zvuči čudno"

O novoj ruskoj prijetnji oglasio se i ministar obrane Litve Arvidas Anusauskas, kazavši da je "besmislena". Rekao je da je rusko nuklearno oružje u Kalinjingradu postojalo i prije ruske invazije na Ukrajinu. 

"Nova ruska prijetnja zvuči prilično čudno s obzirom na to da znamo da su Rusi imali nuklearno naoružanje na 100 kilometara od granice s Litvom i prije ukrajinske krize. Rusi već dugo imaju nuklearno oružje u Kalinjingradu. Međunarodna zajednica i sve zemlje u regiji su savršeno svjesne toga. Rusi to koriste kao prijetnju", rekao je ministar.

Ruska enklava Kalinjingrad na obali Baltičkog mora nalazi se između Litve i Poljske, dviju članica NATO-a. 

Pročitajte više