Prva sjednica Vlade premijera Sanadera 5. siječnja

IZVJEŠĆA ministarstava o primopredaji vlasti, izmjene Zakona o PDV-u, prijedlog da se ukine radna obveza liječnicima, bit će teme prve sjednice nove hrvatske Vlade koja će se održati 5. siječnja, najavio je premijer Ivo Sanader nakon današnjeg, prvog radnog sastanka sa svojim ministrima u Banskim dvorima.

Primopredaje po ministarstvima uglavnom su odrađene, osim između novog ministra Božidara Kalmete i bivšeg Radimira Čačića, rekao je Sanader novinarima, navodeći da je Čačića u tome spriječila bolest.

Rekao je da su ministri zaduženi napraviti inventuru svih odluka - kadrovske i financijske prirode, od dana raspisivanja do dana održavanja parlamentarnih izbora, te od 23. studenoga do 23. prosinca, dana kada je njegova Vlada dobila povjerenje u Hrvatskom saboru.

Nakon što stignu izvješća, Sanader će se, kako je već ranije najavljivao, susresti s bivšim premijerom Ivicom Račanom.

Sanader je potvrdio da će se na prvoj vladinoj sjednici, zbog spajanja pojedinih ministarstava, naći i izmjena odluke o privremenom financiranju države za prvo tromjesečje iduće godine.

Najavio je da će nova Vlada zadržati istu koordinacijsku strukturu, da će koordinaciju za unutarnju i vanjsku politiku voditi Miomir Žužul, za društvene djelatnosti Jadranka Kosor, a koordinaciju za gospodarstvo Andrija Hebrang.

Novinare je zanimalo i kako će Vlada postupiti prema zahtjevu zagrebačkog suda da odvjetnicima generala Ante Gotovine dostavi traženu dokumentaciju.

O tome ćemo raspravljati popodne i sutra, pa ćemo vas izvijestiti, odgovorio je Sanader.

Premijer nije komentirao događaje u PPK Valpovu, navodeći da je zatražio puno izvješće o tamošnjim događajima, a da o cijelom incidentu zna isključivo preko medija.

Istaknuo je i da za sada do Vlade nisu stigle inicijative da se promjeni Zakon koji trgovinama brani rad nedjeljom, a koji će stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine.

Najavio je i niz inozemnih putovanja, a njegova će odredišta biti Bruxelles, Berlin, Strasbourg i druga.

Pročitajte više