PRVE REAKCIJE NA IMENOVANJE SORENA JESSENA PETERSENA ZA NOVOG ŠEFA UNMIK-A

Imenovanje danskog diplomata Sorena Jessena Petersena za novoga upravitelja UNa na Kosovu u srijedu je dočekano sa željom da on izmijeni ulogu UNMIKa od vladajuće institucije na savjetodavno tijelo.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan predložio je u srijedu Vijeću sigurnosti da imenuje danskog diplomata Petersena civilnim upraviteljem na Kosovu.

Glasnogovornik kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove, Muhamet Hamiti, izjavio je da očekuje da novi civilni upravitelj na Kosovu dođe sa željom da prenese izvršnu vlast s UNMIK-a na kosovske institucije.

Na taj način kosovske institucije, posebice nakon jesenskih parlamentarnih izbora, mogle bi vladati na suveren način, rekao je Hamiti.

Glasnogovornica kosovske vlade Mimoza Kusari izjavila je da najvažnije da je novi civilni upravitelj UN-a imenovan vrlo brzo nakon ostavke bišveg Harrija Holkerija.

Kusari navodi kako je također od posebne važnosti da novi civilni upravitelj UNMIK-a bude upoznat s procesima na Kosovu, te da podržava suradnju UNMIK-a s kosovskom vladom i drugim kosovskim institucijama i bude spreman na prijenos ovlasti s UNMIK-a na kosovske institucije.

(Hina) xbb ymaš

Pročitajte više