Prvi čovjek MOL-a: Neka nam Vlada sredi plinski posao pa ćemo srediti dugovanja

"U TRENUTNOJ situaciji, dok se prodaja segmenta trgovine plinom ne zaključi, niti MOL, niti bilo koji drugi subjekt ne može dati zajam Ini, a da Ina pritom ne prekrši postojeće ugovorne obveze. U tom smislu, niti zajam MOL-a Ini ne može u ovom trenutku biti rješenje jer Inini postojeći kapaciteti financiranja ne omogućuju podizanje novih zajmova ni od koga. Nakon što se slučaj s plinskim biznisom zatvori i otklone sve ugovorne prepreke za takav zajam, MOL je isti čas spreman pomoći Ini. Te dvije transakcije mogu se provesti gotovo paralelno", naglasio je u razgovoru za Novi List prvi čovjek MOL-a i potpredsjednik u Nadzornom odboru Ine, György Mosonyi potvrđujući tako do sada neslužbene najave da će Ina vratiti dug državi tek kada se dogovori posao s plinom.

Kosor do sada govorila da nema govora o prebijanju dugova

Poznato je da Ina misli riješiti dug prema državi kreditom koji će osigurati mađarski vlasnik MOL, što se ne krije već duže vrijeme. No, isto tako potvrđeno je da će Mađari osigurati kredit tek onog trenutka kada Vlada Jadranke Kosor otkupi trgovanje plinom iz te tvrtke. Riječ je o dugovanju Ine državi teško od 1,2 do 2 milijarde kune, koje bi prema riječima premijerke Jadranke Kosor, trebalo biti "stup" državnog proračuna za sljedeću godinu.

Zanimljivo je naglasiti da je hrvatska Vlada više puta opovrgnula kako će se prebijati dugovi s Inom. Kosor je više puta u javnost pustila jasnu i nedvosmislenu poruku kako računa da će se do dvije milijarde kuna dugovanja naftnog giganta morati riješiti do izrade prvog nacrta državnog proračuna za 2010. godinu, odnosno do kraja rujna. Kasnije se taj rok pomaknuo za kraj godine.

Ne znaju iznos kredita

"Tijekom pregovora o strateškoj suradnji između Vlade i MOL-a, Vlada je izrazila svoje snažno opredjeljenje da hrvatska država zadrži strogu kontrolu nad sigurnošću opskrbe plinom kroz kontrolu plinovoda, skladištenja plina i trgovanja plinom, a mi to poštujemo. Također smo morali priznati da to ima smisla, jer je država regulator, a ove su aktivnosti strogo regulirane. U određenom smislu, država može biti bolji pregovarač s međunarodnim dobavljačima, kao što je Rusija, u odnosu na privatnu tvrtku", rekao je Mosonyi objašnjavajući zašto je MOL pristao prodati plinski biznis Vladi, ako će on za nekoliko godina postati profitabilan.

Također prvi čovjek MOL-a rekao je da se još uvijek ne zna iznos kredita Ini, jer ne znaju kakvi će biti vanjski učinci u bliskoj budućnosti.

"To uključuje plaćanje dospjelog duga drugih tvrtki u djelomičnom državnom vlasništvu prema Ini, kretanja međunarodnih marži, kao i datum zatvaranja transakcije prodaje plinskog biznisa", pojasnio je Mosonyi.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec nedavno je rekao kako postoje dvije opcije u rješavanju duga Ine, no sudeći prema izjavama Mosonyi samo je jedna moguća a to je svojevrsni prijeboj.

Pročitajte više