Prvi hrvatski kontingent ISAF-a vratio se iz Afganistana

ZRAKOPLOV s pedesetak pripadnika Vojne policije, prve postrojbe hrvatskih Oružanih snaga koja je sudjelovala u međunarodnoj mirovnoj misiji u Afganistanu, sletio je danas oko 17 sati u zagrebačku zračnu luku.

Hrvatski vojni policajci šest su mjeseci proveli u međunarodnoj mirovnoj misiji pod nazivom ISAF, ograničenoj na afganistanski glavni grad Kabul. Tzv. hrvatski kontingent ISAF-a u Afganistanu je bio u sklopu njemačkog kontingenta.

U zračnoj luci prve hrvatske "mirovnjake" dočekali su brojni članovi obitelji, te kolege i prijatelji.

Pozdravivši pripadnike mirovne misije, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Josip Lucić rekao da su naši vojni policajci u Afganistanu savjesno i profesionalno obavili svoju misiju.

"Ovaj vod vojne policije obavio je vrlo značajnu misiju koja je pripremana dvije godine", kazao je Lucić.

Izaslanik Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, stožerni general Petar Stipetić, kazao je da ova misija dokazuje kako su hrvatski vojnici sposobni stati uz bok svim ostalim vojskama svijeta u izgradnji mira, gdje god je to potrebno.

"Uspješnim izvršavanjem zadaća dokazali ste svoju profesionalnost i odgovornost, te podigli ugled Hrvatske vojske u svijetu", kazao je Stipetić.

Komentirajući dojmove iz Afganistana, zapovjednik voda vojne policije poručnik Miro Kos novinarima je kazao da su hrvatski vojnici bili u izuzetno složenoj i opasnoj misiji, te da o njihovu angažmanu "najviše govore dobri rezultati".

"Kao zapovjednik zadovoljan sam svojim vodom. Izuzetno sam ponosan kao osoba što sam imao čast zapovijedati najboljim među najboljima u Hrvatskoj vojsci", kaže Kos.

Pojasnio je da je zadaća hrvatskih vojnih policajaca u Kabulu bilo osiguravanje pripadnika misije ISAF, ophodnje gradom, suradnja s lokalnom policijom te ostale vojno-policijske zadaće.

Po riječima pripadnice misije Branke Lisice, najveći je uspjeh što su se svi hrvatski vojnici sretno vratili kućama.

"Najbitnije je da smo svi došli nazad. Nas pedesetak tamo je predstavilo svoju državu i vojsku najbolje što su mogli", kazala je Lisica.

Upitana što je najteže podnosila dok je bila više od pet tisuća kilometara udaljena od doma, Lisica je rekla kako su joj najteže pale velike temperaturne razlike i loša hrana.

Suradnju s nadređenima iz njemačkoga vojnog kontingenta i ostalim vojnicima ocijenila je odličnom, kazavši kako su svi pripadnici ISAF-a "jako respektirali hrvatske oružane snage".

U prvoj hrvatskoj međunarodnoj mirovnoj misiji sudjelovala su 44 vojna policajca, među kojima četiri žene, dok je šest viših časnika služilo u Zapovjedništvu misije.

S vojnim policajcima u Hrvatsku su se vratila i četiri specijalno obučena psa, dok su oprema, naoružanje i vozila ostavljeni drugom vodu, koji je jučer preuzeo zadaće u Afganistanu.

Pročitajte više