Pride će se prvi put održati u Puli. Pitali smo ljude što misle o tome, pogledajte

Povorka ponosa u Zagrebu Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell

Ovog ljeta prvi put će se Povorka ponosa održati i u Puli, i to 22. lipnja, na Dan antifašističke borbe. Organizira ju udruga Proces, koja se bavi promicanjem queer kulture i LGBTIQ+ prava. Ovaj događaj su na Valentinovo, kada je udruga proslavila svoj šesti rođendan, najavili s veseljem, ističući da će upravo zbog toga ova godina za njih biti prekretnica.

Za Index su ispričali kako im je dugo trebalo da se odluče na ovaj korak, što zbog neiskustva, što zbog određene doze straha. Kažu da doživljavaju diskriminaciju i susreću se s osudama, a prošle godine tijekom održavanja drag koncerta u njihovoj organizaciji došlo je do napada bakljama na okupljene. Kažu da su tada shvatili da je Puli potrebna Povorka ponosa. 

Udruga Proces, koja organizira Povorku: Ova godina će za nas biti prekretnica 

"2024. godina predstavlja nam veliku prekretnicu, ali i izazov kojem se radujemo. U 2024. godini organiziramo prvu pulsku Povorku ponosa, koja će se održati 22. lipnja, na Dan antifašističke borbe. Sve svoje brojne aktivnosti odrađujemo volonterski, uz veliku pomoć naših prijatelja te suradnica i suradnika, a rad financiramo javljajući se na javne pozive i natječaje. Kako bismo uspjeli ostvariti sve što planiramo, potrebna nam je Vaša pomoć", oglasili su se jučer iz Udruge.

Foto: Udruga Proces 

Prošle godine su ih napali bakljama. "Tad smo shvatili koliko je važno organizirati Povorku ponosa"  

Povorka ponosa nije novost u Hrvatskoj, a u Zagrebu se već godinama redovito održava, no ipak je zanimljivo da će se tek ove godine prvi put održati u Puli, koja inače slovi kao liberalan grad. Iz Procesa su nam kazali da su i ranije planirali organizirati Povorku, no da ih je u tome sprječavao nedostatak iskustva, ali i određena doza straha.

Naime, prošlo ljeto je na nastupu drag kolektiva House of Flamingo, koji je organizirao Proces, došlo do napada bakljama na okupljene ljude. Iz Procesa kažu da je taj napad bio motiviran mržnjom.

"Baklje koje su bačene na ljude koji su se okupili kako bi uživali u performansu, družili se i plesali, proslavili Mjesec ponosa bile su presudne za odluku o organiziranju Povorke ponosa. Oni koji mrze ušli su u 'naša četiri zida' i odlučili prekinuti naše druženje, što im na kraju nije uspjelo.

U tom trenutku smo shvatili koliko je važno organiziranje Povorke ponosa, povorke koja će ponosno prošetati Pulom i pokazati da je Pula ZA ljudska prava, ZA prihvaćanje, ZA ljubav, a da nije grad diskriminacije, mržnje i nasilja", kazali su nam iz Procesa.

Prošlogodišnji koncert u Rojcu za vrijeme kojeg je došlo do napada; Foto: Udruga Proces 

"Želimo postići prihvaćanje. Ne sramimo se sebe" 

Iz udruge Proces ističu važnu razliku između tolerancije i prihvaćanja. "Pula tolerira različitosti, kao što je i vidljivo po komentarima koji se nalaze na društvenim mrežama. Većini je problem što mi, pripadnici LGBTIQ+ zajednice, želimo javno prikazati svoje identitete, što ne želimo živjeti skriveni 'unutar četiri zida' u koja nas se toliko često šalje. 

Tolerancija označava sposobnost podnošenja nečega, većina tolerira postojanje manjine. Ono što mi želimo postići svojim radom, ali i Povorkom ponosa, jest prihvaćanje. Jedino edukacijom, sustavnim djelovanjem, međusobnim uvažavanjem, kulturom dijaloga i međusobnom podrškom možemo doći do toga da pripadnici LGBTIQ+ zajednice budu prihvaćeni kao jednakopravni članovi društva.

Vidljivošću zajednice pokazujemo da smo tu, da postojimo i živimo svoje živote u svom gradu. Želimo ukloniti stigmu koja se šutnjom samo pojačava. Želimo pokazati da se ne sramimo sebe i svojih identiteta i time poslati poruku pripadnicima i pripadnicama naše zajednice (pogotovo mladima) da je ispunjen i sretan život izvan ormara moguć i u Hrvatskoj, Istri i Puli."

"Sve je veća radikalizacija društva" 

Ističu i kako recentna zbivanja pokazuju da dolazi do sve veće radikalizacije društva te da su svakodnevno suočeni s govorom mržnje na društvenim mrežama i na ulicama grada, kao i da je povećan broj fizičkih napada na pripadnike LGBTIQ+ zajednice, a suočavaju se i sa sustavnom diskriminacijom.

Proces napominje da je njihova najveća prekretnica upravo prva Povorka ponosa, a da će tijekom ove godine nastaviti s cjelogodišnjim kulturno-umjetničkim programom Treći Proces kroz koji će u Puli ugostiti LGBTIQ+ umjetnice i umjetnike te predstavljanjem suvremenih umjetničkih praksi preispitivati ustaljene društvene norme i otvarati pitanja koja se u javnom prostoru često ignorira.

Foto: Udruga Proces 

Ove godine će se, projektom Coming Out Museum, koji je nastao u suradnji s Etnografskim muzejom Istre, predstaviti prvom izložbom uživo te na taj način prvi put prijeći iz virtualnog u fizički prostor.

"Tu su i naša redovita druženja sa zajednicom te naša emisija na Radio Rojcu. Ova godina predstavlja nam važan korak ka dodatnoj profesionalizaciji rada, a nadamo se da ćemo novim aktivnostima okupiti još veći broj članica i na taj način dodatno ojačati vlastite kapacitete i kvalitetnije djelovati unutar naše lokalne zajednice", kazali su iz Procesa.

"Vjerujemo da će nas sugrađani podržati"

Pitali smo ih i očekuju li da će ih u Povorci ponosa podržati njihovi sugrađani.

"Kao što su se Puležani i Puležanke okupili 2013. godine, kada se organizirao homofobni referendum o braku, i jasno pokazali što misle o diskriminaciji, kao što nas podržavaju već šest godina u našem radu, vjerujemo da će podržati svoje LGBTIQ+ prijatelje i prijateljice, članice i članove obitelji, kolegice i kolege, koji će u lipnju Pulom prošetati za ljudska prava, za prihvaćanje i za ljubav", kazali su nam.

Udruga je u stalnom kontaktu s Gradom Pulom, a trenutno su, kažu nam, u procesu pribavljanja svih potrebnih dozvola za održavanje prve pulske Povorke ponosa.

"Radujemo se dobroj suradnji s Gradom i sigurni smo da ćemo, kao i svih godina dosad, od Grada dobiti podršku", poručuju iz Udruge Proces.

Pitali smo ljude što misle o tome

Nedavno smo prošetali Pulom i pitali ljude što misle o prvoj Povorci ponosa, koja će se održati 22. lipnja. Većina njih podupire Povorku, iako, kao i oni koji ne, a kojih je znatno manje, ne žele svojim imenom izlaziti u javnost. Obje strane imaju isti razlog - ne žele se nikome zamjerati. 

"Nemam ništa protiv homoseksualaca, dapače, najbolji frend mi je gej. Ipak, ne podržavam ovakve povorke jer smatram da LGBT zajednica uopće nije zakinuta, a njihove ideje često se nameću drugima, pogotovo djeci koja još ni sama ne znaju što bi", kazala nam je jedna Puležanka. 

"Podržavam Povorku i smatram da se trebala održati znatno ranije. Pula je liberalan grad", kazao nam je jedan mladić s kojim smo razgovarali na pulskim Giardinima. "Svi javni skupovi koje su Grad i policija odobrili trebaju se održati i ne vidim uopće problem u tome", dodao je.

"Neka svatko živi svoj život i pusti druge neka žive svoje živote", bio je komentar jednog gospodina. "Povorke se godinama održavaju u drugim gradovima, pa što ne bi i u Puli? Naravno da ću ih podržati", kazala nam je jedna Puležanka.

"Svatko se bori za ono što je. Nebitno je slažemo li se mi s time ili ne"

Ipak, bilo je i onih koji su stali pred naše kamere. Marina, koja živi u Srbiji, došla je na odmor u Pulu, gdje je zadnji put bila devedesetih. Ona pozdravlja i podržava prvu pulsku Povorku ponosa. 

"Mislim da je to u redu. Živimo u vremenu gdje svatko može reći ono što hoće. Nebitno je slažemo li se mi s tim ili ne. Svatko se bori za ono što je. Ako nikoga pritom ne ugrožava i ako se sve odvija mirnim putem, onda je to u redu i to podržavam. 

Inače ne razmišljam pretjerano o tome, pripadam nekoj drugoj skupini ljudi, ali podržavam i ovo. Sve što se odvija u okviru demokracije je u redu", kazala nam je Marina.

 

Slično mišljenje ima i Ivan, koji smatra da je Povorka ponosa u Puli trebala biti puno ranije.

"Mnoge stvari su se u Puli trebale dogoditi ranije, pa možda i ova Povorka ponosa. Podržavam svaki oblik ljubavi i seksualnih preferencija koje nisu u sukobu sa zakonom. Mislim da Povorka ne ugrožava nikoga", kazao nam je Ivan. 

"Treba biti Povorka, samo na stari datum, 27. srpnja, a ne sada. Mijenjamo datume kako kome paše. Stopostotno podržavam Povorku. Da ih je više, bilo bi bolje. Pula je liberalan grad koliko-toliko, a smicalica ima uvijek, pa i u obitelji, a kamoli u gradu. Sve zavisi od gradonačelnika. Kako se on postavi, tako će se postaviti građani i cijeniti ga", kazao nam je Miloš. 

Pročitajte više