Prvi put od 90-ih Sabor odbio izvješće pravobraniteljice: "HDZ sustavno napada ljudska prava"

Foto: FAH

SABORSKA većina danas je, prvi put od 90-ih, odbila izvješće pučke pravobraniteljice, što je izazvalo veliko negodovanje manjinskih zastupnika i oporbe.

Reagirao je i saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković koji je izjavio da je odbijanje izvješća pravobraniteljice Lore Vidović nečuveno  i da HDZ nastavlja sustavno napadati institucije koje štite ljudska prava.

HDZ vršio pritisak, Most se podijelio

Zanimljivo mu je, kaže, da su zastupnici svjedočili tome da se Most podijelio na ljudskim pravima.

"Drago mi je da među 'mostovcima' ima ljudi koji afirmativno razmišljaju o ljudskim pravima i institucijama koje ih čuvaju", rekao je.

Prilikom glasovanja osmero je zastupnika Mosta bilo da se izvješće prihvati, troje je bilo protiv, a troje suzdržano.

Hajduković tvrdi i kako su u srijedu i četvrtak bili veliki pritisci HDZ-a na Most kako bi se priklonili njihovom mišljenju o odbijanju izvješća pučke pravobraniteljice.

Bošnjaković jedini glasao suprotno svojoj stranci pa se ispričavao

"Ovo je samo nastavak sustavnog napada HDZ-a na institucije koje čuvaju ljudska prava i mogu im samo poručiti 'no pasaran', neće proći", kazao je Hajduković.

Dražen Bošnjaković, koji je jedini iz redova HDZ-a izvješće podržao, novinarima je nakon glasovanja priznao kako je pogriješio.

"Nekakav nesporazum! Nisam razumio svoj klub i mislio sam da je stav kluba 'za', a bio je 'protiv'. Nisam to više mogao promijeniti", poručio je Bošnjaković dodavši kako nema nikakvih političkih neslaganja. 

Radin: Ovo je katastrofa

Podsjetimo, zbog odbijanja izvješća pravobraniteljice prvi su reagirali manjinski zastupnici koji su tražili stanku, no predsjednik Sabora Željko Reiner nije im to odobrio.

Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin podsjetio da do sada u Saboru nije prihvaćeno samo jedno izvješće pučkog pravobranitelja, i to 90-ih.

"Bilo je to sredinom 90-tih godina, iz jednostavnog razloga što pravobranitelj nije imao nikakav rad iza sebe. Dapače, imao je samo iza sebe izvješće o jednom napadu, jednoj političkoj stranci, od 40 stranica. Zato, svi su se složili da nije radio ništa pa da ga treba zamijeniti, ali ne zbog kritičkog mišljenja. Ovo je katastrofa", ocijenio je Radin.

 

 

Pročitajte više