Prvi svjetski "One take film festival" u Zagrebu

PRVI svjetski festival filmova snimljenih u jednom kadru "One Take Film Festival" održat će se u Zagrebu od 14. do 16. studenoga, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo u Kulturnom centru Centra "Kaptol".

Po riječima direktora Festivala Vedrana Šamanovića to je festival filmova snimljenih u jednom kadru, odnosno u jednom dahu, od trenutka uključenja do trenutka isključenja rada kamere. Šamanović je istaknuo i kako je Festival natjecateljske naravi.

"One Take Film Festival" poseban je upravo stoga što isključuje taj, na prvi pogled, gotovo neisključiv dio filma - montažu - i time stvara prostor za poticajnije filmsko promišljanje i uzbudljivo filmsko djelovanje", drži umjetnički direktor Festivala Goran Kovač.

Kovač je rekao i kako taj festival uključuje gotovo sve filmske žanrove (dokumentarni, igrani, eksperimentalni, glazbeni, video i namjenski), a duljina trajanja filmova nije ograničena.

Na Festival se, kako je napomenuo Kovač, mogu prijaviti svi filmovi nastali nakon 1. siječnja 2000., a rok za slanje filmova je 15. rujna.

Ocjenjivački će sud najboljem filmu dodijeliti nagradu "Grand Prix One Take Film Festivala", a osim te bit će dodijeljeno i nekoliko posebnih nagrada, rekao je Šamanović.

Dodao je kako je do sada prijavljeno nekoliko filmova iz Velike Britanije, Norveške i Izraela.

"One Take Film Festival" održavat će se na nekoliko mjesta u gradu. Program filmske konkurencije prikazivat će se u trima dvoranama (Kulturnom centru Centra "Kaptol", Multimedijalnom centru Studentskog centra i kinodvorani "Zagreb filma" u Novoj Vesi).

Popratni programi prikazivat će se u nekoliko kinodvorana u gradu, koncerti i partyji u boljim gradskim klubovima, a radionice i tribine u manjim funkcionalnim prostorima u središtu grada.

Producentica Festivala Irena Marković izvijestila je kako "One Take Film Festival" Ministarstvo kulture financira s 30.000 kuna, a Gradski ured za kulturu sa 60.000 kuna.

Pročitajte više