Prvo međunarodno stručno savjetovanje "Humanitarno razminiranje 2004." u Šibeniku od 21. do 23. travnja

PRVI put u Hrvatskoj, od 21. do 23. travnja u Šibeniku, održat će se međunarodno stručno savjetovanje "Humanitarno razminiranje 2004", s nakanom da okupi sve one koji provode protuminsko djelovanje diljem svijeta, izmijeni iskustva u poslovima humanitarnog razminiranja te da se usvoje nova znanja primjenom novih metoda i tehnologija, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare zamjenik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Mirko Ivanušić.

Na tom međunarodnom stručnom savjetovanju očekuje se oko 250 sudionika iz 32 zemlje te 17 izlagača opreme, rekao je Ivanušić.

Osim izlaganja i radionica s temama o operativnim postupcima, normama i standardima, organizaciji nacionalnih centara, financiranju, međunarodnoj suradnji i drugima, bit će izvedena i pokazna vježba "hrvatskog modela" - prikaz organizacije radilišta te prikaz pretraživanja i razminiranja minirane površine, rekao je Ivanušić..

Naveo je da je organizacija toga međunarodnog skupa jedna od strateških zadaća HCR-a ove godine te dio ukupne strategije međunarodne suradnje i izlaska hrvatskog modela protuminskog djelovanja na međunarodnu scenu. Ivanušić je dometnuo da je Hrvatska u svijetu poznata i po svojim tzv. gospodarskim djelatnostima u razminiranju, pa je tako tvrtka Doking, koja prodaje strojeve na daljinsko upravljanje, te "Đuro Đaković", već poznati na svjetskom tržištu. Na savjetovanju Hrvatska želi predstaviti i svoje tvrtke zaštitarske opreme, primjerice "Borovo". Izrazio je očekivanje da će takav međunarodni skup u Hrvatskoj postane tradicionalan.

U Hrvatskoj je još 1350 četvornih kilometara minski sumnjiva prostora, a očekuje se da će iduće godine biti smanjena na ispod 1000 četvornih kilometara. Hrvatska bi, rekao je Ivanušić, do 2009. trebala biti sigurna od minske opasnosti.

Savjetovanje su priredili HCR i HCR-Centar za testiranje, razvoj i obuku d.o.o. (HCR-CTRO), a pokrovitelji su Europska komisija i Arbeiter Samariters Bund (ASB).

Na konferenciji za novinare bili su i direktor HCR-CTRO-a Nikola Pavković, članica Savjeta HCR-a i savjetnica za protuminsko djelovanje u Ministarstvu vanjskih poslova Dijana Pleština te voditelj Ureda ASB-a u Hrvatskoj Wolfgang Gressmann, jednog od sponzora skupa i dugogodišnjeg partnera HCR-a.

Pročitajte više