Pučki pravobranitelj: Ljudi se žale na telefonske tvrtke, banke, škole, bolnice

GRAĐANI su u prošloj godini pučkom pravobranitelju uputili 1655 pritužbi zbog nepoštivanja njihovih građanskih i ustavnih prava, a oni se u novije vrijeme sve više žale na telefonske operatere, poslovne banke, škole i bolnice, rečeno je danas u Saboru.

Jurica Malčić, pučki pravobranitelj, danas je Saboru predočio izvješće o djelovanju svog ureda u 2006. godini, te naglasio da se građani, osim u spomenute četiri kategorije, još uvijek najviše žale na probleme oko mirovinskog osiguranja, što bi značilo da svoj "jocker pučki pravobranitelj", rado koriste umirovljenici.

HSU-ovac Silvano Hrelja napomenuo je da se čak 340 umirovljenika žalilo na mirovine, a najviše od tih pritužbi otpada na obeštećenje, odnosno probleme vezane za toliko spominjani povrat duga umirovljenicima.

Malčić je od Sabora zatražio da jasnije definira njegov status, te postavio pitanje je li potrebno zakonom i dalje osnivati pravobraniteljske institucije ili jačati postojeću instituciju pučkog pravobranitelja.

Na dnevnom redu današnje sjednice je i izvješće pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić, i za ravnopravnost spolova Gordane Lukač-Koritnik. Nešto ranije nego što je uobičajeno, Sabor će danas završiti sjednicu izglasavanjem o raspravljenim zakonima.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks najavio je u srijedu da će se glasovanje održati danas u trinaest sati. Između ostalog danas se glasuje o dijelu pravosudne reforme koji se odnosi na spajanje sudova, te izmjenama zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi.

A.B.

Pročitajte više