Puhovski: Plenković je superioran najvećem dijelu političke klase u Hrvatskoj

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

ŽARKO PUHOVSKI, politički analitičar, komentirao je na N1 presudu Sanaderu i HDZ-u, ali i izbor novog šefa HRT-a i Vrhovnog suda. 

Smatra da tajming presude za Fimi mediju nije bitan – bitno je da imamo presudu. Najžalosnijom smatra izjavu Jandrokovića koji je rekao da se nema za što ispričati. Kaže da se Plenković trebao ispričati hrvatskoj javnosti i članstvu HDZ-a jer velik broj sigurno nije u tome sudjelovao. “Kao predsjednik je trebao to napraviti, to je moralan čin. Zašto plaćaš kaznu ako kažeš da nemaš veze s tim? Plenkovićeva reakcija bila je jako neobična. On je superioran najvećem dijelu političke klase u Hrvatskoj”, rekao je.

Istaknuo je da je politička kultura katastrofalna u Hrvatskoj, dodavši da štete za HDZ neće biti.

"Mi biramo svoje lopove"

“Na svim stranama se, posebno u HDZ-ovom bazenu, proširio žalosno ciničan stav – svi su oni lopovi, a mi biramo svoje lopove. Korupcija je nešto što je opće prihvaćeno. Indeksi korupcije su izmišljena priča. Mislim da se neće nešto promijeniti za HDZ, prije svega zbog nesposobnosti oporbe.”

Dotaknuo se i izbora Dobronića za novog čelnika Vrhovnog suda. “Došao je čovjek izvana koji ipak nije izvana. Današnji odgovor VS-a Milanoviću je nepismen. Oni ne znaju napisati dvije suvisle rečenice. Znam što su mislili, ali mene zanima što su napisali. Oni su nesposobni za javnu raspravu i zato se skrivaju”, kaže.

Osvrnuo se na ujedinjenost oporbe oko odabira novog šefa HRT-a. Po njemu, da se na HRT dovede pet nobelovaca, ne može se iz čistog mira promijeniti stvar. “To je jedna u sebi zaustavljena struktura koju svi gledaju samo kroz prvi program i tri emisije. Sramota HRT-a je u tome da u Dnevniku kao događaj dana najave 15 godina stari film koji su već tri puta emitirali. To se ne rješava na ovakav način, ali dobro je da se pokaže da treba zaustaviti bahato nametanje mimo zakona. Koliko će daleko ići, vidjet ćemo”, komentirao je Puhovski.

Pročitajte više

 

Pročitajte više