Puhovski: Plenkoviću bi odgovaralo da izbori budu za dva-tri mjeseca

Foto: Index

MINISTAR graditeljstva Darko Horvat je uhićen te je povodom toga konferenciju za novinare održao premijer Andrej Plenković.

Na meti istrage Tomislav Tolušić i Boris Milošević

Podsjetimo, od ranog jutra policija je u suradnji s USKOK-om pretražila kuću ministra graditeljstva Darka Horvata u Međimurju.

>>Uhićen ministar Horvat. Pod istragom više članova vlade, oglasio se USKOK

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, USKOK sumnjiči ministra Darka Horvata da je 2018. godine, u svojstvu ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, tražio od svoje pomoćnice Ane Mandac da za bespovratna sredstva iz programa "Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina" za tu godinu pogoduje određenim osobama.

Tereti ga se da je tražio da se sredstva dodijele osobama za koje je osobno bio zainteresiran, kao i onima za koje su to od njega tražili Tomislav Tolušić, a također od same Mandac, i državni tajnici Velimir Žunec i Katica Mišković te aktualni potpredsjednik vlade Boris Milošević. Radilo se o gospodarskim subjektima koji na to nisu imali pravo, što su, tvrdi USKOK, Horvat i Mandac znali jer su ih na to upozoravale i stručne službe, s čime su oni upoznali spomenute osobe koje su to od njih zahtijevale.

Uz Horvata na meti istrage su i bivši ministar Tomislav Tolušić i Boris Milošević. Prema zasad dostupnim informacijama, sumnjiči ih se da su tražili zapošljavanje preko veze te zbog dodjele poticaja. Iako su prve informacije bile da je pod istragom i Josip Aladrović, HINA javlja da to nije točno.

Premijer napao DORH i USKOK

Premijer Plenković, pak, održao je izvanrednu presicu.

>>VIDEO Plenković: Ako Horvat bude zadržan u zatvoru, ne može biti ministar

Napao je DORH i USKOK, ministra Horvata nije smijenio, ali je zaključio da "ako bude zadržan u pritvoru, ne može ostati ministar".

 

"Pozivam šeficu DORH-a, što je tako žurno da se uhiti ministar, tražim da to objasni. Vjerujem da će, ako imaju, pokazati čvrste dokaze. Meni djeluje nerazmjeran ovaj potez s obzirom na predmet koji se radi. Ali siguran sam da rade zakonito i nepristrano, pa neka o tome i obavijeste javnost", rekao je.

Puhovski: Plenković se iz svega može izvući ako priča ostane na Horvatu

Nazvali smo političkog analitičara Žarka Puhovskog da prokomentira Plenkovićev istup.

"On je rekao ono što smo svi očekivali: To je da ne odlazi i da rekonstrukcije u bitnom smislu neće biti. Meni se čini važno da ako priča ostane samo na Horvatu, onda se Plenković iz toga može izvući, čak mu i odgovara to jer ima izgovor da makne Horvata. Ali ako se radi i o Miloševiću, onda je to veoma ozbiljno, onda dolazi u pitanje koalicija, a radi se o potpredsjedniku vlade. Onda možemo očekivati rekonstrukciju vlade", rekao je Puhovski.

"Dalje, ovo je mogući dobar trenutak Plenkoviću za prijevremene izbore. Zato što je oporba u katastrofalnom stanju. Ali odgovaralo bi mu da izbori budu za dva-tri mjeseca, pogotovo kad se ova priča izgubi u prašini novih skandala, koji neće ovako usko biti vezani uz vladu", naveo je.

"Mislim da bi idealan trenutak za izbore mogao biti 15. lipnja, pogotovo ako bi inflaciju držao pod kontrolom. No, ako se ide na izbore, onda jača uloga predsjednika države, a Plenković bi to htio izbjeći. Ta uloga Milanovića je važna. Predsjednik je u igri i kad nema ulogu, a zamislio kako bi bio u igri u takvoj situaciji", govori Puhovski.

Dodaje da je Plenković rekao još nešto važno.

"Tu sam suglasan s Milanovićem. A to je da nije premijerovo da se obraća javnosti nakon ovakvog događaja. On može braniti ministra, ali na DORH-u i USKOK-u je da objasni zašto u pritvor ide aktivni ministar. A to je izostalo", poručio je.

"Mislim da ima puno razloga za samopouzdanje ako sve ostane samo na ovome, njemu to pomaže. Neugodno je, ali mu pomaže jer se riješio i oporbe i Horvata, ako stvar ne staje kod Horvata, onda je veliki problem, a očito se ne zna što su sve uhićene gospođe mogle ispričati u istrazi", rekao je.

"Vi svi brbljate, mi radimo"

Konferenciju za novinare je završio s riječima "business as usual", doduše kroz kontekst sutrašnjeg putovanja u Njemačku.

"To je ono njegovo: vi svi brbljate, a mi radimo. U svakom slučaju, ako je u pritvoru, logično je da Horvat ne može biti ministar. Dobro je da odlazi najgori ministar u oštroj konkurenciji loših ministara. I to ne odlazi zbog viška kvadrata, nego nedostatka u sposobnosti", izjavio je Puhovski.

Zaključio je kako se govori u javnosti krivi podatak da je vlada trebala donijeti odluku o odobrenju za pritvor, dodajući kako je to točno ako se radi o kaznenom djelu za koji je kazna do pet godina zatvora, kazavši da se ovdje radi o zatvorskoj kazni do 12 godina te stoga nije potrebna potvrda vlade. 

Pročitajte više