Puhovski: Tko nadzire dokumente od nacionalne važnosti?

PREDSJEDNIK Hrvatskoga Helsinškog odbora (HHO) Žarko Puhovski izjavio je danas da su se zločini o kojima je izvješćivao HHO dogodili nakon sastanka generala Ante Gotovine s vojnim zapovjednicima u Kninu 6. kolovoza 1995., a na kojem je upozorio na određene negativne pojave te pozvao na poštivanje reda i discipline.

Puhovski je to izjavio novinarima u Hrvatskom saboru zamoljen da prokomentira videosnimku s tog sastanka (koja se do sada smatrala izgubljenom), a u posjed koje je došao i objavio tjednik Globus, a sinoć dijelom Nova TV u središnjoj informativnoj emisiji.

Naglasio je da pojava te kasete "zaoštrava pitanje tko zapravo u ovoj zemlji nadzire dokumente i kako je moguće da se ti dokumenti, koji su od velike nacionalne važnosti, pojavljuju ili nestaju po ovoj ili onoj političkoj potrebi, a da nisu popisani niti su pod nadzorom.

Puhovski smatra i da bi na temelju te kasete, ali i drugih podataka, Haaško tužiteljstvo moralo promijeniti optužnicu protiv Gotovine, koji tvrdi da "na datume na koje se referira optužnica nije bio na kninskom području, nego je sa svojim jedinicama bio na bosanskoj granici ili čak i u Bosni".

Puhovski smatra da će "videosnimka tog sastanka olakšati položaj jedne skupine haaških optuženika, ali i otežati obranu onih koji su, nakon vojno-redarstvene operacije Oluje, bili zaduženi za uspostavu reda na oslobođenim područjima".

Novinarima je kazao kako kasetu nije vidio, već da je samo pročitao Globus.

Tjednik Globus u današnjem, najnovijem, broju donosi sadržaj videosnimke kninskog sastanka 6. kolovoza 1995. na kojem general Ante Gotovina vrlo oštro proziva zapovjednike zbog kaosa te jasno i autoritativno poziva na održavanje reda i discipline u netom oslobođenu području, zauzevši se da pobjedničko slavlje ne preraste u pljačku i divljanje.

Pročitajte više