PITALI SMO PUHOVSKOG Što se mora dogoditi da Plenković smijeni plagijatora Barišića?

Foto: Hina/Index

MINISTAR znanosti i obrazovanja u vladi Andreja Plenkovića je dokazani plagijator.

Barišić je, unatoč činjenici da mu je dokazano plagiranje znanstvenog rada, odbio dati ostavku. Premijer Plenković, umjesto da ga smijeni; apsurdno brani dokazanog plagijatora u Hrvatskom saboru.
>>PLENKOVIĆU, DOKAD? Đikić premijeru poslao hrpu novih dokaza da je Barišić plagijator


>>PLENKOVIĆ OPET BRANI BARIŠIĆA; SDP-ovac Tomić: HDZ želi neobrazovanje ljude jer su im to glasači"


>>SVI GLUPI, SAMO PLENKOVIĆ PAMETAN Najugledniji svjetski znanstveni časopis piše o Barišićevu plagijatu


Za komentar takve premijerove očajničke obrane Barišića, upitali smo politčkog komentatora Žarka Puhovskog.

Plenkovićevo i Barišićevo poznanstvo ima dublju osnovu

Rekao nam je kako je Barišić došao u vezu s Plenkovićem u Paneuropskoj uniji i da njihovo poznanstvo traje duže. Poznaju se po klupskoj osnovi i samim time, njihova veza je dublja.

Međutim, Puhovski je osvijetlio i drugi kut problema odnosa premijera i plagijatora.

Izjavio je kako je puno ozbiljniji problem činjenica što je Barišić ranije već bio otpušten s pozicije pomoćnika ministra obrazovanja, a sad je, ni manje ni više, ministar u tom istom resoru. Puhovski je rekao kako su mu nejasni kriteriji u kojima se netko, tko nije zadovoljavao uvjete pomoćnika ministra, sada napreduje  dva stupnja više i obnaša puno odgovorniju dužnost. I to u vladi iz istog spektra - vladi HDZ-a.

Nadalje, Puhovski komentira: "Nama treba političar koji će se baviti resorom znanosti, a ne najbolji znanstvenik."

"Ne talasaj"

Kad smo ga upitali koliko Plenković može izdržati pritiske medija i javnosti u slučaju plagijatorstva ministra Barišića, Puhovski je odgovorio:  "Osnovna Plenkovićeva strategija je da se prođe bez skandala, bez sukoba. Veoma će daleko ići da uspije u tome. Takva politika se prije, u Jugoslaviji, zvala "ne talasaj". Plenković polazi od toga da se ne ide u incidente, da se ide u tišini, dok god ide."

Puhovski je dodao kako će Plenković nastaviti s ovakvim ponašanjem sve dok ne osjeti da je opstanak vlade ugrožen, što očito još uvijek nije osjetio.

Kad smo ga upitali koliko će premijer izdržati dok ne odluči smijeniti plagijatora, Puhovski nam je odgovorio kako će premijer ići do kraja, a Barišića će žrtvovati samo ako bude morao.

Možda će se morati rješavati koga god bude morao

Izjavio je kako smatra da će do Barišićeve smjene doći samo u slučaju da se digne prašina slična onoj kakva je bila oko Kolindinog putovanja u Ameriku.

"Plenković će ovu situaciju početi smatrati problemom koji traži smjenjivanje jedino ako naraste do razmjera uspaljenosti i zahuktalosti rasprave o putovanju predsjednice u Ameriku ili o problemu privatizacije HEP-a".

"Ako dođe do toga", smatra Puhovski, "Plenković će morati spašavati vladu i rješavati se koga god bude morao da vlada opstane".

Pročitajte više