Puki je razgolitio mnoge lijepe Hrvatice

IVO PUKANIĆ je volio reputaciju plejboja i nije bježao od nje, osim možda kada bi se ona spominjala u kontekstu nevjere prema njegovoj supruzi Mirjani Pukanić. A da je volio nježniji spol svjedoči njegov fotografski opus, kojemu se, prema mišljenju jedne njegove suradnice s početaka Nacionala, trebao posvetiti do kraja.

Tjednik Extra je gotovo od korice do korice ispunio današnji broj fotografijama svog idejnog začetnika. Na nekima se od njih se grli ne samo s jednom nego i s po tri djevojke. Primjerice, na fotografiji s njegovog rođendana na slici s Ninom Šmigmator (kćerkom Sine Karli i Dubravka Šmigmatora, op.a.) prikazan je kako nehajno jede prepečenac dok ga u jedan obraz ljubi Zrinka Ferina, glavna urednica Extre, a u drugi Iva Biondić.

Doduše, na fotografijama grli i muškarce - Cicu Kranjčara, Jasenka Houru, Momčila Bajagića Bajagu, Ćiru Blaževića, Stefana Lupina... Opći je dojam da je na slikama volio pozirati u zagrljaju, što i ne bi trebalo biti tako neočekivano za čitatelje njegove kolumne. Ondje je njegova bliskost s osobama o kojima je pisao, pogotovo ako bi se radilo o najužem dijelu političke, ekonomske, društvene piramide, bila istaknuta, podcrtana i pojačana uporabom prvog imena tih osoba, kao u rijetko kojeg komentatora u Hrvatskoj.

Gobac k'o od majke rođen

No, među svim tim fotografijama, možda su najveća "novost" one koje je sam snimio, jer već dovoljno dugo u medijima se pojavljuje kao osoba ispred objektiva, a ne ona iza okulara, pa samo njihovo "recikliranje" osvježava prisjećanje na Pukanića i otkrivaju ga kao osobu koja je pred fotoaparatom mogla s lakoćom razodjenuti ženu, ali i muškarca. Među fotografijama se tako našao kao od majke rođen glazbenik Davor Gobac kojega 1992. godine nije smetalo što će čitatelji Globusa vidjeti njegovu muškost.

Manekenka Miranda Viđak zavodnički mu je pokazala čipkaste tange, a bivša pjevačica Viktorija Rađa, tadašnja Đonlić, mazno je promatrala njegov objektiv u grudnjaku. U izazovnim je pozama ovjekovječio i Vlatku Pokos 1993., pjevačicu Ivanu Banfić, glumicu Maju Ružić, manekenke Tamaru Roglić i Vanju Rupenu i legendarnu pop divu s početka 90-ih Kasandru, s kojom  je i sam pozirao u ulozi potpuno očaranog dječaka u društvu vruće, seksipilne domine.

Obgrlio čak i supermodele Naomi i Lindu

Razodjenuo je u grudnjak i HTV-ovu voditeljicu Uršulu Tolj, te Ivanu Nobilo, koja je 1993. kada mu je pozirala u kupaćem kostimu imala samo 17 godina i bila "samo" kćer odvjetnika Ante Nobila. Dijana Čuljak, danas Šelebaj pozirala mu je devedesetih u jako kratkoj haljinici za što je rekla da joj inače ne priliči, a prva miss Hrvatske Rovinjka Elena Šuran koja je 1993. tek trebala postati glavna ljepotica Kola sreće, osim što mu je pozirala, otkrila mu je da su joj u Bocvani "nestručno čupali brkove".

"Zdravko Mamić osvojio je sve žene na ekskluzivnom partyju Montyja Shadowa", primjerice, naslov je teksta  iz jednog davnog Globusa uz koji je priložena fotografija Ive Pukanića u zagrljaju Linde Evangeliste i Naomi Campbell. Fotografu Pukaniću najviše su prijale zvijezde estrade i modeli, koje danas kažu za njega da je bez obzira na to što imale u tom trenutku na sebi, dok ih je slikao, Puki bio "vrhunski profesionalac".

A. B.
Foto: Extra

Pročitajte više