Pula: Inicijativa za osnivanje nove stranke

PREDSJEDNIK Istarskog demokratskog foruma (IDF) i gradonačelnik Pule Luciano Delbianco potvrdio je danas kako postoji ozbiljna inicijativa za osnivanje nove stranke, koja bi se trebala zvati Istarski socijaldemokrati, a u koju bi trebalo prijeći većina članova IDF-a, dio pulskog SDP-a i bivši IDS-ovci.

Po njegovim riječima, za petnaestak dana održala bi se osnivačka skupština, a stranka bi izašla na predstojeće parlamentarne izbore.

Komentirajući gašenje IDF-a, čije bi članstvo prešlo u budući ISD, Delbianco je kazao kako je "shvatio da je IDF kao regionalna stranka previše slična IDS-u" pa se stoga odlučio za njegovo gašenje.

Predsjednik pulskog SDP-a Livio Bolković također je Hini potvrdio kako postoji mogućnost da dio pulskog SDP-a, IDF, te pojedini bivši članovi Istarskog demokratskog sabora (IDS) formiraju novu stranku, odnosno Istarske socijaldemokrate (ISD). Po njegovim riječima, još se razgovara oko formiranja nove stranke te stoga još uvijek ne može sa sigurnošću tvrditi hoće li se, kako je rekao, "oživotvoriti ta ideja".

"Osim toga, ako bude formirana nova stranka, ne mogu reći tko će sve iz pulskog SDP-a prijeći u novu stranku", kazao je za Hinu predsjednik pulskog SDP-a Livio Bolković čija je stranka za sutra najavila konferenciju za novinare na kojoj će biti govora o aktualnoj političkoj situaciji u Puli.

Komentirajući najavu osnivanja nove stranke, predsjednik istarskog SDP-a Anton Peruško kazao je kako je takva pojava normalna za hrvatsku političku scenu kada "o osnivanju nove stranke odlučuju pojedinci koji nisu ostvarili određene svoje političke ambicije".

Peruško je, međutim, izrazio uvjerenost da istarski SDP neće ostati bez svojih članova, odnosno da se oni neće pridružiti Liviju Bolkoviću.

Predsjednik Savjeta IDS-a Valter Drandić u izjavi za Hinu istaknuo je da ga taj potez Luciana Delbianca i Livija Bolkovića ne čudi jer je to, kako je rekao, "zadnje što im je preostalo nakon što ih niti jedna relevantna politička stranka u Hrvatskoj nije htjela uzeti za partnera na predstojećim parlamentarnim izborima".

Pročitajte više