Pula: Počeo Sabor pedagoga hrvatske

"Odgoj, obrazovanje i pedagogija u razvitku hrvatskog društva" naziv je ovogodišnjeg 4. Sabora pedagoga Hrvatske, koji je danas počeo u Puli.

Sabor je otvorio predsjednik Hrvatskog pedagoško-književnog zbora Hrvoje Vrgoč označivši ga najvećim i najvažnijim skupom pedagoških djelatnika Hrvatske, koji se održava i radi osvrta na prijeđeni put i rezultate u promicanju odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj.

Obraćajući se sudionicima skupa, potpredsjednik Vlade Ante Simonić govorio je o ulozi znanja u budućnosti istaknuvši kako su sudionici sabora očito svjesni promjena koje su neophodne, no, drži on, "i javnost mora shvatiti ulogu znanja bez kojega nećemo sudjelovati u međunarodnoj podjeli rada".

Ministar prosvjete i sporta Vladimir Strugar govorio je o promjenama u odgojno-obrazovnim programima počevši od uvođenja državne mature, te informatičkog opismenjavanja i osiguravanja stručnih suradnika u nastavi. U tom je kontekstu kazao kako škole trebaju obrazovati učenike za tržište rada i konkurenciju, a ne za zavode za zapošljavanje.

Pedagoge su pozdravili i izaslanik predsjednika Republike Zdravko Jelenović te pulski gradonačelnik Luciano Delbianco.

Skup traje tri dana, a okupio je oko 500 pedagoga, stručnih suradnika, ravnatelja i drugih djelatnika u odgojno-obrazovnom sustavu Republike Hrvatske te sveučilišne profesore i znanstvenike iz obrazovnih institucija Hrvatske i inozemstva.

Tijekom sabora bit će podneseno više uvodnih izlaganja, održat će se predavanja, okrugli stolovi, prezentacija pedagoških i metodičkih projekata, izložbe pedagoške literature, a bit će donesen Etički kodeks i završni dokument sabora koji će se prihvatiti na završnoj plenarnoj sjednici.

Sabor pedagoga organizirao je Hrvatski pedagoško-književni zbor, a pokrovitelji su Hrvatski sabor i Ministarstvo prosvjete i sporta.

(Hina) dspo dd

Pročitajte više