Pula: Tri nova slučaja oboljelih od enterovirusne epidemije

Premda su tijekom današnjeg dana u pulskoj Općoj bolnici zabilježena još tri nova slučaja oboljelih od enterovirusne epidemije čime se broj oboljelih popeo na 98 u posljednjih 14 dana, odnosno od 24. ožujka, kada je zabilježen prvi slučaj, epidemija se polako smiruje, izvijestio je rukovoditelj zaraznog odjela te predsjednik Povjerenstva za suzbijanje bolničkih infekcija pulske Opće bolnice dr. Edi Terlević na današnjoj konferenciji za novinare u Puli. L

Po njegovim riječima, iako još ima novooboljelih, njihov je broj iz dana u dan sve manji, što jasno ukazuje na stišavanje epidemije.

"Kako epidemija ima blagu kliničku sliku, posljedice zaraze traju svega dva dana te se većina zdravstvenog osoblja već vratilo svojim obvezama", kazao je Terlević. Dodao je kako su u vrijeme kulminacije epidemije, izazvane virusom "norvalk like", inače prvi put izoliranim u Hrvatskoj, poduzete i druge mjere sprječavanja širenja zaraze koje još vrijede - za zdravstveno osoblje obavezno nošenje maski te reducirano kontaktiranje osoblja s odjela zahvaćenih zarazom s drugim bolničkim djelatnicima.

"Iako se epidemija primiče kraju, u bolnici su i dalje na snazi higijensko-sanitarne mjere jer treba proći četiri do šest dana bez ijednog oboljelog da bi se epidemija smatrala zaključenom", rekla je dr. Jasna Valić iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, naglasivši kako se i dalje obavljaju pojačani sanitarno-higijenski postupci poput dezinfekcije sanitarnih čvorova i bolesničkih kreveta.

(Hina) xdspo ydd

Pročitajte više