Ivica Puljak, čovjek čiji problemi tek sada počinju

Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

SVAKI poraz HDZ-a dobra je vijest. Svaki debakl HDZ-a sjajna je vijest, a ovaj koji upravo proživljava u Splitu genijalna je vijest.

Stranka svakovrsnog zla doživjela je toliki poraz da je malo nedostajalo da njezin nestranački gradonačelnički kandidat Zoran Đogaš ne dobaci ni do drugog kruga. Njihova lista za Gradsko vijeće dobila je nešto više od 23 posto. Puljkova, pak, gotovo 43 posto.

Da HDZ nije HDZ, moglo bi ih se nazivati "simpatičnima", kako to već rade sportski novinari kad govore o ekipama predodređenima za poraze.

No u ovom slučaju ipak treba biti na oprezu: vrag je još uvijek relativno živ u gradu, vrlo živahan na županijskom nivou te postojan na državnom. Taj poraz bio bi najbolja politička vijest.

Propast genijalne HDZ-ove strategije o nestranačkom kandidatu

Od propasti genijalne HDZ-ove strategije da na izbore ide s nestranačkim kandidatom koji na plakatima nije imao ni stranački logo, najviše je profitirao Domovinski pokret: uspio je ući u Gradsko vijeće, a njegovu uspjehu pogodovao je i vjerojatni konačni kraj političke karijere Željka Keruma.

DP ni na državnom nivou nije rasadnik političke kreativnosti i lucidnosti pa je od splitskog ogranka besmisleno očekivati bilo što osim režanja i siktanja u ritmu nacionalnih koračnica.  

No jedini pravi pobjednik je Puljak. Šanse da izgubi u drugom krugu gotovo i ne postoje, njegov Centar imat će solidan broj vijećnika, trebat će mu pomoć Mosta ili SDP-a i sigurno će je dobiti. Nitko ne želi biti kriv za nove izbore kad su i ovi zainteresirali mali broj ljudi.

U redu, Puljak je pobjednik, Centar je pobjednik, slavi se večeras u kafiću u centru Splita, puštaju Olivera, Tedija, Dalmatino, lica nasmijana, zagrljaji široki, volonteri, aktivisti i poneki pragmatik zainteresiran za fotografiju s Puljcima u pobjedničkom zanosu. Samo, što sutra?

Svi veliki splitski problemi stari su desetljećima, a zbog neobično kompliciranog sustava odlučivanja, malo ih mogu riješiti gradonačelnik i Grad. Samo na micanje niza nakaznih štandova pored autobusnog kolodvora gradska je vlast utrošila nekoliko mjeseci tijekom kojih je igrala neobično dosadan, ali i iscrpljujući birokratski ping-pong sa Županijom.

A uklanjanje pokretne skalamerije beznačajna je aktivnost u odnosu na sanaciju gradskog smetlišta ili uređenje Žnjana, platoa nasutog prije skoro dva i pol desetljeća za nastup tadašnjeg pape.

Od HDZ-ove vlasti Puljak i Centar ne trebaju očekivati ništa osim opstrukcija gdje god i kad god se može. Kako će završiti derbi između Puljkove upornosti i HDZ-ove destrukcije, nemoguće je predvidjeti.

Ivoševićeva pozicija dodatno ojačana, pitanje je kako će to iskoristiti

Pobjednik je i dogradonačelnik Bojan Ivošević. Puljkova odluka da ga zadrži uz sebe unatoč optužnici zbog prijetnji urednici u lokalnom dnevnom listu i unatoč snažnom protivljenju bivših koalicijskih partnera u Gradskom vijeću i dovela je do izbora. Bila je to kocka koja se, kako vidimo, Puljku isplatila, a Ivoševiću dala novu političku snagu.

Kako će je iskoristiti? Tko zna. Ako bude nastavio komunalne ratove, bit će dobro, ako ga bude žderala prekomjerna nervoza, bit će loše. Šanse su 50:50.

Uz HDZ i Keruma, među gubitnike izbora valja uvrstiti SDP, koji je nastavio padati unatoč enormnom trudu njegova gradonačelničkog kandidata Davora Matijevića, ali i Pametno te Možemo.

Pametno, stranka sačinjena mahom od bivših Puljkovih suradnika, na ovim je izborima ostala bez mjesta u Gradskom vijeću i bez svrhe daljnjeg postojanja, dok Možemo očito nije iskoristilo zagrebački trijumf da se profilira u snažnu nacionalnu partiju. Most, niti je gubio, niti je dobio, ostao je bez nešto glasova, ali je i dalje u vijeću.

Split ulazi u eru prilične moći Centra i Puljka. No ta je moć uvjetna, moguće ju je u potpunosti realizirati jedino uz pomoć malignog HDZ-a, samo što to ne može biti Puljkov alibi.

S uvjerljivom pobjedom u prvom krugu, s gotovo natpolovičnim brojem vijećnika, bit će sam odgovoran za ono što se bude događalo narednih godina u Splitu. U pobjedničkom trijumfalizmu najavio je pravu renesansu Splita.

Novinar koji je vidio previše trijumfalizama, samo će zaključiti - aj da vidimo i to čudo.

Pročitajte više