Puls: Većina roditelja podržava zahtjeve prosvjetnih sindikata, ali ne i duži štrajk

PREMA istraživanju agencije Puls, koje su naručili sindikati prosvjete i znanosti, 57 posto od tisuću ispitanih roditelja podržavaju zahtjeve prosvjetnih radnika, ali ne i duži štrajk u prosvjeti.

Zadovoljni smo dobivenim rezultatima koji su uputa za daljnje sindikalne aktivnosti, izjavio je Vilim Ribić, predsjednik Velikoga vijeća Nezavisnoga sindikata znanosti i visokoga obrazovanja na konferenciji za novinare ujedinjenih sindikata prosvjete i znanosti.

Po tim podacima, štrajk i sindikalne zahtjeve potpuno podržava 23 posto ispitanika, dok ga uopće ne podržava 18 posto ispitanih roditelja. Protivljenje štrajku izražava se prvenstveno jer roditelji smatraju da štrajk ide na štetu djece.

Respektirajući mišljenje roditelja, aktivnosti ćemo prilagoditi rezultatima ankete i sa sindikalnim pritiscima nastaviti u proljeće, najavio je Ribić. Dodao je da su sindikati odustali od štrajka u prosincu, a sindikalne aktivnosti temeljit će na pritiscima na političare koje drže "nekompetentnima i nekonkurentnima".

Po rezultatima agencije Puls, više od polovice ispitanika koji ne podržavaju štrajk podupiru zahtjeve sindikata i prosvjetnih radnika, no protiv su štrajka kao metode borbe za sindikalne interese.

Roditelji općenito imaju pozitivan stav prema prosvjetnim zanimanjima te ih smatraju relativno uglednim, a njihov posao teškim i zahtjevnim. Uz to, roditelji daju veliku važnost obrazovanju i znanosti te ih drže prioritetom razvoja zemlje.

Po istom istraživanju, roditelji imaju najviše povjerenja u crkvu i vojsku, dok najmanje vjeruju tajnim službama i Saboru. Drže i da je najuglednije zanimanje liječničko, a slijede medicinska sestra pa učitelj.

Pročitajte više