Pupovac: Đapićeve izjave su segregacija Srba; Đapić: HSP ne promiče segregaciju Srba

POTPREDSJEDNIK SDSS-a Milorad Pupovac osudio je danas bombaške napade u Vukovaru, za koje su kaže, dobrim dijelom krivi i mediji, a izjavu predsjednika HSP-a Ante Đapića da nije spreman na suradnju sa strankama srpskog predznaka ocijenio je segregacijskom.

Izjave da SDP i HDZ pravaše smatraju poželjnim koalicijskim patnerom Pupovac smatra političkom neodgovornošću i "ludilom političkog relativizma".

"Ako Sanader ostane pri svom stavu i ako podrži segregaciju koju zagovara Đapić, shvatit ćemo to kao odustajanje od europskog projekta u koji je ušao skupa s nama i od politike prema manjinama", kazao je Pupovac, te dodao da SDSS, ako je tomu tako, ne može podržati takvu politiku premijera Ive Sanadera.

Pupovac je "uvjeren da Sanader ima izrazit osjećaj odgovornosti prema svojoj Vladi i politici", no činjenicu da su dvije najjače stranke u Hrvatskoj prešutjele Đapićevu izjavu za SDSS je, kaže "alarm najvišeg stupnja".

Podsjetio je da je osobno član Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

"Volio bih da netko u Hrvatskoj izričito kaže - gospodo Srbi, dobri ste za Europu, ali ne i za Hrvatsku", kazao je Pupovac.

HDZ je optužio i za "vraćanje na staro", spominjući primjer Knina, u kojem se HDZ sprema koalirati s Hrvatskim blokom, usprkos "činjenici da mu je SDSS držao leđa u obračunu s HB-om u Gradu i Županiji".

Ocijenio je da je upravo Knin mjesto u kojem je na testu politička stabilnost i međunacionalna snošljivost, zbog čega, kaže, koaliranje s HB-om u tom gradu SDSS ne može shvatiti kao stvar puke slobode stranačkih ogranaka.

Pupovac je zabrinut i zbog neodgovorne medijske kampanje, koja, kako je rekao, pridonosi porastu nesnošljivosti.

Posebno je, kaže, ogorčen na Hrvatsku televiziju, koju neki ljudi pretvaraju u privatnu i koriste ju kako bi širili mržnju prema njemu (Pupovcu) osobno, politici i zajednici koju predstavlja.

"Ako netko mene stavlja u kontekst četništva, to nije samo uvreda meni osobno, nego poziv na mržnju", rekao je Pupovac, osvrćući se na komentar urednika jučerašnjeg "Dnevnika", te najavio da će zatražiti da se u Saboru pregleda snimka priloga o glasovanju izbjeglih Srba, koji je na HTV-u prikazan u izbornoj noći.

"Našli su i prikazali jednog pijanog čovjeka s neprihvatljivim izjavama i plasirali to kao stav izbjeglih Srba koji su u Hrvatsku došli na glasovanje", kazao je Pupovac, ističući kako je takav zaključak "daleko od istine".

Đapić: Nije točno da HSP promiče segregaciju Srba

Predsjednik HSP-a Anto Đapić odlučno je odbacio optužbu Milorada Pupovca da njegova stranka promiče segregaciju Srba.

Pupovčeva tvrdnja je netočna i nekorektna, izjavio je Đapić, dometnuvši da je ta tvrdnja na tragu Pupovčeve izjave iz ranih 90-ih kada je govorio o pokrštavanju Srba u Hrvatskoj.


Problem je Pupovca, tvrdi, što poistovjećuje Srbe sa SDSS-om, no Srbi, dodaje, nisu okupljeni samo oko SDSS, ogromna ih većina glasuje i za hrvatske stranke.

Time što treću stranku u Hrvatskoj označava kao segregacijsku Pupovac pokazuje da zapravo želi segregaciju HSP-a u političkom životu Hrvatske, ustvrdio je Đapić.

Đapić naglašava da je HSP za dosljednu primjenu Ustavnog zakona o manjinama, da će u sredinama gdje bude odlučivao o vlasti zajamčiti zastupljenost Srba, ali to ne znači da to moraju biti SDSS-ovci.

Podsjetio je da u Hrvatskoj još ima stranaka sa srpskim predznakom, primjerice Srpska narodna stranka Milana Đukića.

HDZ nema poželjne ili nepoželjne koalicijske partnere, kaže HDZ-ov glasnogovornik Ratko Maček i ističe kako je HDZ otvoren za koalicije sa svim političkim strankama koje njeguju demokratska načela, promiču europske vrijednosti.

Maček opetuje da se HDZ zauzima za načelo supsidijarnosti i da se stranačka središnjica neće miješati u koalicije na terenu.

Lokalnim organizacijama puštamo da same procjenjuju tko im odgovara, ali tražimo da koalicije koje dogovore donesu dobrobit toj sredini, izjavio je Maček.

Odbacuje tezu da su Srbi u Hrvatskoj dobri za EU, ne i za Hrvatsku.

Pročitajte više