Pupovac o SDSS-ovu glasovanju protiv Vladina prijedloga zakona o područjima općina

SABORSKI zastupnici Samostalne demokratske srpske stranke glasovali su danas protiv Vladina prijedloga zakona o područjima županija, gradova i općina jer, kako je objasnio potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, Vladino prihvaćanje amandmana, kojim bi se dio općine Bogdanovci s većinskim hrvatskim stanovništvom pripojio Vukovaru, tumače kao izborni inženjering na uštrb SDSS-a.

Vlada je, naime, tijekom današnjeg glasovanja o tom zakonskom prijedlogu, prihvatila amandmana Petra Mlinarića (HDZ) kojim bi se iz općine Bogdanovci izdvojilo selo Bogdanovci, s oko tisuću stanovnika, uglavnom Hrvata, i pripojilo Vukovaru.

Takvom je odlukom, smatraju u SDSS-u, Vlada izigrala ranije dogovore, a budući da je u dijelu općine koji je namjeravala pripojiti Vukovaru većinsko stanovništvo hrvatsko, smatraju da je riječ o izbornom inženjeringu, odnosno o pokušaju HDZ-a da si u Vukovaru osigura vlast bez SDSS-a.

"Ovdje se pokušalo utjecati na mogući rezultat predstojećih izbora, što je SDSS-u neprihvatljivo, jer smatramo da je podijeljena odgovornost između građana i njihovih stranaka jedini način obnove povjerenja u ratnim područjima", kazao je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u telefonskoj izjavi za Hinu.

Ocijenio je da je riječ o paradoksalnom tumačenju zakona jer bi se, smatra, izbori morali planirati i provoditi na drugi način, pogotovu u osjetljivoj višeetničkoj sredini, kakav je Vukovar.

Zbog izostanka SDSS-ovih glasova, parlamentarna većina na današnjem glasovanju nije uspjela osigurati kvalificiranu većinu od 77 zastupnika potrebnu za donošenje toga organskog zakona.


Pročitajte više