Pušenje će 2010. godine ubiti šest milijuna ljudi

U 2010. godini će na svijetu od karcinoma, srčanih bolesti i drugih oboljenja vezanih uz duhan preminuti šest milijuna ljudi, upozorilo je američko Društvo protiv raka. U dokumentu kojeg je Društvo objavilo iznosi se procjena da konzumiranje duhana globalnu ekonomiju godišnje stoji 500 milijardi dolara u direktnim medicinskim troškovima, izgubljenoj produktivnosti i šteti za okoliš, kao i da ukupni troškovi vezani za duhan smanjuju bruto domaći proizvod za čak 3,6 posto.

Tijekom posljednjih 40 godina postotak pušača je smanjen u bogatim zemljama kao što su SAD, Velika Britanija i Japan, ali je povećan u većini zemalja u razvoju, prenosi Reuters.
Procjenjuje se da broj pušača u svijetu dostiže milijardu muškaraca i 250 milijuna žena.

Pušač živi 15 godina kraće

Rizik umiranja od karcinoma pluća je preko 23 puta veći za muškarce koji puše nego za one koji ne puše i 13 puta veći za žene koje puše u odnosu na one koje ne puše. U izvještaju se navodi da duhan ubija između trećine i polovine onih koji puše i oni u prosjeku umiru 15 godina prije nepušača. Izlaganje pasivnom pušenju na poslu svake godine ubije 200.000 radnika širom svijeta.

U 20. stoljeću je od duhana umrlo 100 milijuna ljudi, a ukoliko se ne poduzmu efikasne mjere da se mladi odvrate od pušenja i da sadašnji pušači prestanu pušiti, u 21. stoljeću će od duhana umrijeti milijardu ljudi.

Pročitajte više