Pusić: Neposrednim izborom protiv trgovine mandatima

PREDSJEDNICA Hrvatske narodne stranke (HNS-a) Vesna Pusić izjavila je danas da bi neposredni izbori za gradonačelnika i župana, koje je HNS predložio i za što se zauzima u Saboru, onemogućili političku trgovinu mandatima i prevaru volje birača kakva se, ustvrdila je, krajem prošle godine dogodila u Sisku.

Pusić je, nakon sastanka sa vodstvima sisačke podružnice i Vijeća HNS-a Sisačko-moslavačke županije, na kavi s novinarima u restoranu "Coctail", istaknula "da je egzekucija bivše sisačke vlasti, u kojoj je HNS uspješno participirao, obavljena na novohadezeovski način", te "da je primopredaja vlasti obavljena protivno svih pravnih normi".

Podržala je "aktivnosti sisačke podružnice HNS-a i Koalicije Sisačko proljeće u osporavanju smjene vlasti u Sisku, kao što su podnošenje zajedničke tužbe Upravnom sudu i potpisivanje peticije za raspisivanje referenduma za održavanje prijevremenih lokalnih izbora".

"Postoji teoretska mogućnost da se lokalni izbori u Sisku ponove, ali ako ne bude ponavljanja, idući izbori su za tri godine i HNS u Sisku mora ojačati i pozicionirati se za što bolji uspjeh na njima", rekla je Pusić.

Predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Radimir Čačić zaključio je "da je smjena vlasti u Sisku obavljena protuzakonito, ali to još uvijek ne znači da će doći do novih izbora, dok je HDZ na vlasti u državi i dok je na snazi ovakav Izborni zakon". Ustvrdio je "da je HDZ i na primjeru Siska, zakon i interpretaciju zakona podredio interesima stranke".

Čačić se osvrnuo i na moguću buduću koaliciju HNS-a i SDP-a u Sisku, s obzirom da je HNS izgubio vlast zbog dvoje prebjega SDP-a, koji su glasovali za Koaliciju HDZ-a, DC-a i HSLS-a, te HSP-a. "To je vrlo ozbiljno pitanje, jako ćemo pripaziti tko će biti na listi i tko će biti nositelj liste. HNS na to ima moralno pravo i odgovornost prema biračima i građanima", rekao je Čačić. Naglasio je: "Ako se na izborne liste budu stavljali takvi ljudi (kao što je dvoje prebjega iz SDP-a), HNS u Sisku neće ići u koaliciju sa SDP-om na idućim izborima".

(Hina) xzmalj ymć

Pročitajte više