Pušten lažni francuski doktor koji je pobio obitelj

Screenshot: NEWS LIVE TV

FRANCUZ Jean-Claude Romand koji je ubio roditelje, suprugu i djecu te proveo 26 godina u zatvoru pušten je na slobodu, javlja BBC.

Prije nego što je počinio ubojstva Jean-Claude Romand, danas 65-godišnjak, pravio se da je student medicine te potom istraživač u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. No zapravo je živio od prodaje stana i novca koji je na prijevaru uzeo od obiteljskih prijatelja.

Ubio obitelj nakon što se otkrilo da je vodio lažni život

Na ubilački pohod svojih bližnjih krenuo je 1993. godine nakon što su otkrivene njegove prijevare.

Naime, Romand je pao završni ispit već na prvoj godini studija medicine u  Lyonu 1974. godine. Prema pravilima fakulteta mogao je ispit polagati ponovo u razdoblju od narednih 12 godina, no to nikad nije učinio.

Lagao da je završio studij medicine i da se zaposlio kao istraživač

Umjesto toga, svojim je prijateljima govorio da je nastavio studij medicine i da je diplomirao. Potom se pravio da je dobio posao u Genovi gdje je sjedište Svjetske zdravstvene organizacije. Ustvari, dane je provodio u graničnom području između Francuske i Švicarske te je povremeno posjećivao informacijski servis Svjetske zdravstvene organizacije. 

Tijekom osamdesetih se oženio i dobio dvoje djece

U osamdesetima se oženio svojom djevojkom s kojom je kasnije dobio dvoje djece. Ponekad bi obitelji rekao da ide na putovanje u inozemstvo, dok je zapravo boravio u motelima na autocesti, a po povratku se vraćao s poklonima. 

Živio od prodaje stana i prijevare prijatelja

U početku je živio od novca od prodaje studentskog stana koji su mu roditelji poklonili dok je studirao u Lyonu. Kad je taj novac potrošio, uzeo je ušteđevinu od rodbine i prijatelja kojima je tvrdio da investira u fondove na koje ima pravo kao zaposlenik UN-a.

Do 1992. godine neke od žrtava njegove novčane prijevare počele su pitati gdje je njihov novac. Jedan obiteljski prijatelj postao je sumnjičav nakon što je shvatio da se Romandovo ime ne nalazi na popisu zaposlenika Svjetske zdravstvene organizacije.

Ubio suprugu, djecu i roditelje te se pokušao zapaliti

U siječnju 1993. godine ubio je svoju suprugu u njihovom domu i to nakon što je usmrtio sedmogodišnju kćer i petogodišnjeg sina s puškom.

Istog dana zaputio se u dom svojih roditelja udaljen oko 80 kilometara te je i njih ubio. Vratio se kući gdje su ležala mrtva tijela njegove supruge i djece. Zapalio je kuću i stavio jastuke na lice. No vatrogasci su ga spasili i odveden je u pritvor gdje je priznao što je učinio.

Osuđen je zbog ubojstava 1996. godine, a u travnju ove godine odobreno mu je puštanje na slobodu. 

Tijekom suđenja dopisivao se s francuskim književnikom

Dok je čekao na suđenje, počeo se dopisivati s piscem Emmanuel Carrèreom kojem je ispričao svoju verziju događaja. Carrère se godinama mučio s pisanjem knjige jer nije želio da ispadne kao portret čudovišta, ali ni obrana Romanda. Knjiga pod nazivom Protivnik božji napokon je objavljena  2000. godine i postala je bestseler. Dvije godine kasnije po njoj je napravljen i film. 

U zatvoru postao vjernik

Romand je izrazio žaljenje zbog svega što je učinio te je u međuvremenu postao vjernik. 

Njegov šurjak kritizirao je odluku o njegovom puštanju.

"Riječ 'slobodan' mi je teško za čuti. Po meni, on je pobijedio”, rekao je Emmanuel Crolet za francuski radio.

Pročitajte više