Putin brani političke reforme

RUSKI predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je izjavio da u procesu reforme strukture vladanja ne namjerava ni povećati svoje ovlasti ni mijenjati ustav, odagnavši bojazan Zapada da ruski predsjednik želi "razvodniti" demokraciju.

Putin, doznaje se s internetske stranice kremlin.ru, ne želi kao šef države prigrabiti nikakve dodatne ovlasti glede kontrole nad regijama.

Ruska je vlada u rujnu predstavila paket reformi kojim bi izabrani guverneri bili zamijenjeni ljudima koje predloži Kremlj, a također bi bili ukinuti i direktni izbori za parlament. Umjesto toga bi se uvele stranačke liste, a sve zajedno je izazvalo oštre kritike Zapada, od Washingtona do Bruxellesa.

Putin poručuje da nije čuo niti jednu pritužbu od regionalnih čelnika, tvrdeći da se jedino učinkovita uravnotežena vlada može nositi sa složenim problemima poput terorizma.

"Svi znamo da međunarodni teroristi ne planiraju tenkovski napad na Moskvu, Lenjingrad ili Staljingrad", kazao je Putin koristeći nazive gradova iz komunističke prošlosti.

"No, oni imaju globalni cilj, a to je uspostava kalifata", dodao je, aludirajući na san Osame bin Ladena o ujedinjenju svih muslimana pod jednim vladarom.

Prema njegovim riječima to bi značilo gubitak golemog teritorija, uglavnom na jugu, i moguću dezintegraciju cijele zemlje.

(Hina) xvk ymaš

Pročitajte više