Putin Kučmi povjerio predsjedništo ZND-a

Rusija je u srijedu prepustila predsjedništvo Zajednice Nezavisnih Država (ZND, bivši SSSR, bez baltičkih zemalja) prvi put nakon osnivanja 1991. i postavila na to mjesto Leonida Kučmu, kao gestu podrške ukrajinskom predsjedniku koji je u nemilosti Washingtona.

´Na inicijativu Rusije Leonid Kučma je jednoglasno izabran u predsjedništvo ZND-a´, objavio je predsjednik Vladimir Putin u Kijevu nakon sastanka predsjednika država ZND-a, koji danas ima 12 članova.

Putin je ´iznenadio´ svoje kolege, predloživši u listopadu, na prijašnjem summitu te organizacije da predsjedništvo ZND-a preuzme Kučma, u vrijeme kada je ukrajinski predsjednik bio pod vatrom optužbi Washingtona da je dopustio prodaju sofisticiranih radara Iraku.

´Predsjedništvo ZND-a se mora osigurati prema sustavu rotacije i danas je red na Ukrajini, ´najvećoj zemlji ZND-a nakon Rusije s blizu 50 milijuna stanovnika i drugom ekonomijom Zajednice´.

´Činjenica da je Rusija tako dugo osiguravala predsjedništvo ZND je bila pogreška. Potrebno je uvjeriti predsjednike država i narode da ´mogu imati izravan utjecaj na politiku te organizacije´, rekao je Putin.

Pročitajte više