Putin održao redovitu konferenciju za novinare

RUSKI predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je održao redovitu godišnju konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na situaciju u Čečeniji i Ukrajini te na politiku Zapada prema Rusiji.

Osvrćući se na situaciju u Čečeniji, Putin je kazao kako "od 2006. godine tamo neće više biti nijednog novaka".

"Od 1. siječnja 2005. godine nijedan novak iz ruskog ministarstva obrane neće služiti u Čečeniji. A od 1. siječnja 2006. godine nijedan novak iz ruskog ministarstva unutarnjih poslova ne bi se smio nalaziti u Čečeniji", kazao je Putin.

"U počeku (reforme vojske) pričuvni vojnici ne smiju služiti na vrućim točkama, a pritom mislim u našoj zemlji. Mislim na sjeverni Kavkaz i na Čečeniju", dodao je Putin.

Oko 80.000 vojnika ministarstva obrane i ministarstva unutarnjih poslova te tajnih službi, nalazi se u Čečeniji od početka drugog ruskog-čečenskog sukoba.

Putin je ovu konferenciju za novinare iskoristio kako bi osudio "ružičaste ili plave" revolucije, misleći pritom na "narančastu revoluciju" u Ukrajini nakon predsjedničkih izbora, dodajući kako je zabrinut zbog nezakonitih metoda rješavanja problema koji, kako misli, "mogu post-sovjetski prostor gurnuti u beskrajne sukobe".

"Zabrinjava me rješavanje problema nezakonitim metodama - ružičastim ili plavim revolucijama", kazao je Putin.

Ruski je predsjednik nekoliko puta podsjetio na "jugoslavenski model", inzistirajući na tome da isključuje takav scenarij raspada za "post-sovjetski prostor".

"Rusija nije slijedila jugoslavenski model. Sve smo učinili kako bi sve zemlje nastale raspadom Sovjetskog Saveza ostale okupljene u Zajednici nezavisnih država i da se u toj organizaciji afirmiraju kao nezavisne države", istaknuo je Putin.

Putin se upitao o mogućnosti namjeravaju li Sjedinjene Države "izolirati" Rusiju, pa čak je i "uzdrmati" svojom politikom u Ukrajini i Čečeniji, te je dodao da će o tome postaviti pitanje svom američkom kolegi Georgeu W. Bushu na slijedećem susretu u veljači.

Na pitanje o ideji koju je iznio poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski, a prema kojoj bi Washington htio "Rusiju bez Ukrajine", Putin je odgovorio: "Moramo znati o čemu je riječ. Ako je to rečeno kako bi se izrazila želja za ograničavanjem mogućnosti Rusije da razvija odnose sa svojim susjedima, o izolaciji Rusije, mislim da to nije smisao politike Sjedinjenih Država".

Dodao je i da će to pitanje postaviti Bushu koji će se u veljači održati u Slovačkoj.

Ruski je predsjednik ponovno kritizirao izbore organizirane u Iraku u uvjetima "potpune okupacije".

"Ne razumijemo kako se u Iraku mogu održati izbori u uvjetima potpune okupacije", rekao je Putin.

Podsjetivši da je u Iraku ubijeno 3.500 civila i kako bi iračke izbore trebala nadgledati Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) iz Jordana, Putin ih je nazvao "farsom".

Foto: FAH

Pročitajte više