Putin: Na granici s Finskom nismo imali vojsku i oružje, ali sada hoćemo

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je jučer rasporediti svoje trupe i oružje u blizini finske granice nakon njezina pristupanja NATO-u, izvijestila je Al Jazeera.

Putin je rekao da je ulazak Finske i Švedske u NATO "besmislen korak", dodajući da će Rusija rasporediti trupe i sustave za uništavanje na finskoj granici nakon pristupanja savezu prošlog travnja.

"Na finskoj granici nismo imali trupe, a sada će biti tamo"

"Ovo je apsolutno besmislen korak za Finsku i Švedsku sa stajališta osiguranja vlastitih nacionalnih interesa", rekao je Putin ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA i državnoj televiziji Rusija-1 u opširnom intervjuu.

"Na finskoj granici nismo imali trupe, a sada će biti tamo. Tamo nije bilo sustava za uništavanje, sada će se pojaviti", dodao je.

Ulazak Švedske u NATO

Nakon pokretanja ruske ofenzive u Ukrajini prije više od dvije godine Švedska je napustila svoju dugogodišnju neutralnost i pridružila se NATO-u u četvrtak, postavši najnovija članica te organizacije.

Nakon što je Mađarska, posljednja od 31 zemlje saveza koja je odobrila švedski ulazak u NATO, predala svoj dokument o ratifikaciji, članstvo je postalo službeno, izvijestio je Politico.

Švedska je sada u potpunosti pokrivena člankom 5 saveza, koji zahtijeva od svih ostalih članica da brane jedna drugu u slučaju napada. Švedski susjed Finska, članica je saveza od 4. travnja prošle godine. S dvije nordijske zemlje u savezu, NATO kontrolira gotovo cijelo Baltičko more.

I snažna industrija naoružanja i dobro opremljena vojska prisutni su u Švedskoj. Država namjerava ove godine potrošiti 2.1 posto BDP-a na obranu, otprilike dvostruko više nego 2020. i više od cilja NATO-a, navodi Politico.

Pročitajte više