Putin: Rusija upozorila SAD na Sadama

RUSIJA je u nekoliko navrata upozorila Sjedinjene Države da je bivši irački predsjednik Sadam Husein planirao terorističke napade na američkom tlu, rekao je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin

"Nakon događaja 11. rujna 2001. i prije početka vojne operacije u Iraku, ruske obavještajne službe nekoliko su puta primile takve informacije i proslijedile ih američkim kolegama", rekao je Putin novinarima u Kazahstanu.

Ruske obavještajne službe, kako je rekao, mnogo puta su bile upozorene da Sadamove specijalne snage pripremaju terorističke napade u Sjedinjenim Državama i izvan američkih granica, na američke vojne i civilne ciljeve.

Naglasio je, međutim, da Rusija ne posjeduje nikakve dokaze da su Sadamovi agenti doista sudjelovali u nekom određenom napadu.

Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je ponovno ustvrdio da je Sadam Husein bio povezan s terorističkom mrežom al-Qaidom unatoč zaključku Povjerenstva za napade 11. rujna da između njih nije bilo suradnje.

Bush je naglasio kako njegova administracija nikad nije tvrdila da je Husein imao ulogu u al-Qaidinim terorističkim napadima na SAD 11. rujna 2001. "Mi smo rekli da su postojali brojni kontakti između Sadama Huseina i al-Qaide, na primjer susret iračkih obavještajaca s čelnikom al-Qaide Osamom bin Ladenom u Sudanu", rekao je Bush.

Obavještajni podaci o povezanosti Sadama Huseina i al-Qaide bili su jedno od opravdanja za pokretanje napada na Irak koji je predstavljen kao dio borbe protiv terorizma u svijetu.

Neovisno Povjerenstvo za istragu napada na SAD 11. rujna utvrdilo je da je bilo kontakata između iračkog režima i al-Qaide, uključujući i susret iračkih obavještajaca i Osame bin Ladena u Sudanu. Povjerenstvo je, međutim, zaključilo da Sadam Husein nikad nije odgovorio na zahtjev za pomoć koju je bin Laden zatražio sredinom 1990-tih te da između njih nije bilo "odnosa suradnje".

(Hina) xzt ydv

Pročitajte više