Putin: Dat ćemo azil bivšem ravnatelju FBI-a Comeyu

Foto: Hina

RUSKI predsjednik Vladimir Putin na godišnjem događaju na kojemu odgovara na različita pitanja građana Rusije jučer je imao nekoliko opaski vezanih u Ukrajinu.

Putin se prisjetio "zajedničke povijesti" Ukrajine i Rusije i zaključio kako jako cijeni građane Ukrajine koji se sjećaju "onog što ih povezuje".

"Nadam se da će u jednom trenutku doći kraj ovom razdoblju života i povijesti Ukrajinaca i Ukrajine", rekao je komentirajući prosvjede protiv vlade u toj zemlji.

Što se tiče Krima, kojeg je Rusija 2014. pripojila, i podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajine, Putin smatra da to nije bio razlog zbog kojeg su Rusiji uvedene međunarodne sankcije.

Ukrajinski nacionalizam

Ukrajinske nacionaliste nazvao je "luđacima koji vitlaju svastikom". Govorio je i o tome kako je otac ukrajinskog nacionalizma vjerovao da bi zemlja trebala biti federalna država.

"Prekomjerna centralizacija dovela bi do konflikta u Ukrajini. Tome i svjedočimo. Usput, neki od zagovornika ukrajinske nezavisnosti i ukrajinski nacionalisti nisu smatrali Krim dijelom Ukrajine", rekao je. Projekt mosta kojim će se povezati rusko tlo s Krimom ide i bolje nego što je planirano i bit će gotov do kraja sljedeće godine, prenosi Independent.

Šalu na stranu

Tijekom četverosatnog odgovaranja na pitanja, Putin je, neuobičajeno, govorio i o svom privatnom životu. Rekao je kako ima dvoje unučadi čiju privatnost želi poštovati, a razgovarao je s čovjekom čija je supruga rodila dijete samo par trenutaka prije toga.

Našali se i kako će Rusija dati azil bivšem ravnatelju FBI-ja Jamesu Comeyu kojega je predsjednik Trump otpustio. Comeya je usporedio s Edwardom Snowdenom i rekao kako je "jako čudno" da bi dužnosnik FBI-a otkrio detalje razgovora s predsjednikom SAD-a.

Pročitajte više